Испания арестува критик на Путин по мистериозна заповед на Русия и веднага го освободи

OFFNews 30 май 2018 в 16:28 3955 0

Финансистът Бил Браудър - известен критик на руския президент Владимир Путин - беше арестуван в Мадрид по заповед за арест, поискан от Русия, и освободен не след дълго. След час в ареста той беше пуснат, защото се оказа, че заповедта вече не е валидна, обяви испанската полиция, цитирана от Би Би Си.

По-рано Браудър съобщи в Туитър, че е бил арестуван по заповед на Интерпол и публикува снимка от задната седалка на автомобил. От Интерпол отрекоха да е издирван от тях.

Яснота посред объркването опита да внесе полицейски говорител. Пред AFP той заяви, че заповедта за арест има краен срок и когато той изтече, тя трябва да бъде изтрита от компютърната програма, но в този случай от Интерпол не са го направили.

Но роденият в САЩ финансист с британско гражданство публикува ново съобщение в социалната мрежа с информацията, че току-що са го освободили.

"Испанската национална полиция ме освободи току-що, след като генералният секретар на Интерпол в Лион ги посъветва да не уважават новата червена бюлетина на Интерпол, поискана от Русия."

Законът "Магнитски"

Името на Браудър се свързва със създаването на закона "Магнитски". Той е кръстен по името на адвоката му - Сергей Магнитски.

До 2005 г. Браудър е най-големият чужд инвеститор в Русия. Тогава инвестиционният му фонд "Фермитидж кепитъл" е обявен за "заплаха за националната сигурност". Браудър е арестуван и депортиран във Великобритания. Той изтегля капитала си от Русия до 2007 г. Следва обиск на главният офис на фирмата му. Иззети са документи и печати. Фирмите, притежание на фонда, са обвинени в укриване на данъци.

Адв. Сергей Магнитски поема случая и открива, че с помощта на иззетите документи руските компании на Браудър са прехвърлени на обвинен в убийство. Изтеглени са 230 млн. долара платени данъци. Вместо да преследват виновните, властите обвиняват Браудър в данъчни измами. Забраняват му да стъпва в Русия. Магнитски е хвърлен в руски затвор и държан при много лоши условия. Той отказва да свидетелства. Здравето му се влошава. Адвокатите на Магнитски молят руските власти за спешно лечение, но такова е отказано. Сергей Магнитски умира на 16 ноември 2009 г. на 37 г. Съдебните лекари пишат, че причината за смъртта е остра сърдечна недостатъчност и токсичен шок, причинени от нелекуван панкреатит. Последвало разследване на независими експерти стига до извода, че адвокатът е пребит с гумени палки.

Браудър разказва историята на американските сенатори Бенджамин Кардин и Джон Маккейн, които внасят законопроекта "Магнитски" в Камарата на представителите. Актът е приет и от двете камари на Конгреса. Президентът Барак Обама го подписва и той влиза в сила на 14 декември 2012 г. 4 г. по-късно Конгресът приема неговата глобална версия, която позволява нарушители на човешки права или замесени в корупционни схеми от целия свят да бъдат санкционирани. Той дава право на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Може да бъде наказан всеки свързан с "извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права", както и държавни служители, "съпричастни към актове на корупция".

Българският банкер Цветан Василев също подава молба за третиране по глобалния закон "Магнитски".

Според Браудър законът "Магнитски" е ключът за разкриването на руската намеса в изборите в САЩ. В своите показания пред сенаторите м. г. той заяви, че руският президент Владимир Путин е свързан с мащабната данъчна измама, разкрита от Магнитски. Разкритията на "Досиетата Панама" за офшорните сметки на музиканта Сергей Ролдугин, близък приятел на Владимир Путин, свързват тези пари с президента и той би могъл да стане обект на санкции по "Закона Магнитски", твърди Браудър.

Днес бизнесменът Браудър е бил в Мадрид, за да даде доказателства на испанския прокурор Хосе Гринда, който води дела срещу руската мафия в Испания, че средства на негови фирми в Русия са били прехвърлени в Испания чрез данъчна измама, разкрита от адв. Магнитски. Част от тях са отишли у руски граждани, живеещи в Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови