Еди Рама захапа Русия в ООН: Спрете войната и Зеленски няма да говори тук

Това не е специална операция - обърна се албанският министър председател към представителя на Русия в ООН по повод изказването на украинския президент

Мая Младенова 21 септември 2023 в 11:25 6296 7

Володимир Зеленски пред Съвета по сигурност на ООН

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски пред Съвета по сигурност на ООН

Очакваната с напрежение и интерес среща на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк заради присъствието на украински и руски представители ще бъде запомнена с хапливи реплики на албанския министър-председател Еди Рама към руската страна.

Рама председателстваше сесията, по време на която украинският президент Володимир Зеленски трябваше да направи изказване пред членовете на Съвета. Това трябваше да е първото явяване на живо на Зеленски на високия форум. Точно преди изказването му руският посланик в ООН Василий Небензя възрази срещу това Зеленски да говори преди членовете на съвета.

Председателстващият напрегнатата сесия Еди Рама иронично му отговори, че "това не е специална операция", а установена практика - украинският президент е говорил преди членовете и в предишните заседания на съвета, посочи Рама.

"Искам да уверя нашите руски колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство", каза Рама, известен с острото си чувство за хумор, а в залата се чу приглушен смях.

"За това има решение", продължи Рама, обръщайки се директно към Небензя: "Ако се съгласите, ще спрете войната и президентът Зеленски няма да вземе думата."

Албанският министър-председател посочи, че уведомлението за това изказване е било дадено на членовете предварително, затова и възражението е трябвало да бъде решено предварително.

Небензя не се съгласи с този аргумент. Той заяви, че заседанието е шоу и разкритикува Рама за това, че прави политически изявления, вместо да съблюдава процедурата неутрално.

След сесията Зеленски благодари на Рама в социалните мрежи, като заяви, че колегата му "е показал на света как правилно да се справя с Русия, нейните лъжи и лицемерие".

Шегите на Рама често влизат в новините. През юни т.г. например той на шега представи на германския канцлер Шолц македонския премиер Димитър Ковачевски като "премиер на Западна България".

През август пък Рама се пошегува, че и Албания и Северна Македония могат да тръгнат по бързата писта към ЕС по аналог на Украйна, ако България нападне Македония, а Гърция – Албания: "Гледайки конфликта в Украйна и ускорения ѝ път към ЕС заради него, се чудя: Кой трябва да атакува кого в този панел, за да ни вкара в ЕС по-бързо като Украйна? И си отговарям: България може лесно да атакува Северна Македония без съмнение, Хърватска може лесно да нападне Сърбия, Сърбия-Косово, Босна може да се нападне сама, ние в Албания можем да помолим гърците да ни нападнат и те ще го направят с удоволствие, докато Черна гора може просто да лежи на плажа. И така ще сме готови да влезем заедно с Украйна.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

7

GB

21.09 2023 в 19:28

"...заседанието е шоу и разкритикува Рама за това, че прави политически изявления, вместо да съблюдава процедурата неутрално." ___________________________________________
Бре, ти да видиш!
Руснаците изобщо не правят шоу и политически изказвания.
Те само неутрално съблюдават процедурата. ;)

-240

6

редовно четящ

21.09 2023 в 18:55

Албанците ни удариха в земята.

2073

5

Johnny B Goode

21.09 2023 в 14:30

И албанците почнаха да се еб@ват с рушняците. Мъка, мъка....

135

4

Far Rider

21.09 2023 в 13:32

За съжаление дойде време да променим някои типични изрази! Като например: "албански реотан" да стане "български реотан".

-529

3

6екеr4о

21.09 2023 в 12:46

Еди Рама добре е "нахранил" НеАбезяна!

Казаното от него на дипломатичен език е много повече от гръмогласна пЦувня!!!

А нашият Рундьо се крие под полата на Рундьовица... Но генерал Деса е минала през спуциална школовка, била е секретарка на Шоуто на Слави, незабравимо е как Трифонов преди години беше забранил на оркестрантите по време на национално турне да онождат представителките на балета, а те всичките впоследствие се ожениха за балерини...

1935

2

Муню

21.09 2023 в 12:19

С удоволствие изслушах разговора. Евала на албанския премиер.

2550

1

alfakentavur

21.09 2023 в 11:31

Така де. Докато нашият Мунчо се крие да не би случайно да се срещне със Зеленски, албанският премиер. АЛБАНСКИЯТ! Поставя рашистите на мястото им.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика