Церемонията в Белия дом и модните послания

Ивайла Сопотенска 21 януари 2021 в 17:00 5387 0

Снимка Twitter/flotus

Тоалетите на официалните лица в церемонията по встъпване в длъжност на американските президенти винаги са вълнували публиката. Вчерашната церемония, на която Джо Байдън се закле като 46-тия президент на САЩ, а Камала Харис стана първата жена от азиатски и афроамерикански произход, заела поста на вицепрезидент, не беше изключение. 

Модният консултант Лорън Ротман и проф. Елка Стивънс, преподавател по мода в Университета Хауърд, коментират посланията, които силните на деня предадоха със своите тоалети.

Семейство Байдън

Проф. Стивънс обяснява, че облеклото на политиците отразява желанието да се създаде комфорт и да се успокои нацията, че американската демокрация е в безопасност и начинът на живот се връща към нещо познато въпреки Covid-19.

Дори да нямаше нищо новаторско в костюма на Джо Байдън от дизайнера Ralph Lauren, може би по-интересният аспект е начинът, по който го носеше.

„Като опитен политик във Вашингтон той носи костюми от десетилетия“, обяснява Ротман. "Той показа, че знае какво работи."

Отличителен и в двата ансамбъла на семейство Байдън беше синият цвят. Проф. Стивънс отбелязва, че синьото е признато за цвят на надеждност, на стабилност, на доверие, особено за мъжете.

Що се отнася до изработеното по поръчка палто на Джил Байдън в цвят аквамарин с акценти от кристали Swarovski на скоро създадената нюйоркска марка Markarian, двете експертки са единодушни, че то символизира отговорност и скромност.

„Вече знаем, че [семейство Байдън] са много единни, но това сигнализира, че са тук и са готови да свършат работата“, казва Ротман.

Камала Харис и Дъг Емхоф

Лилавият ансамбъл на вицепрезидента Камала Харис направи голямо впечатление.

„Символично е, че това е двупартиен цвят, тъй като свързва [републиканския] червен и [демократичния] син“, казва Ротман, отбелязвайки, че редица избрани служители или съпругите им са избрали лилаво за повода.

Но това не е единствената причина лилавото да има специално място за американските жени в политиката. Суфражетките често носят цвета през 1900-те, докато водят кампания за правото на глас на жените.

Проф. Стивънс отбелязва, че това е символичен цвят и в черната общност - свързан е и с християнството. Перлената огърлица на г-жа Харис е препратка към традицията в нейното сестринско общество Alpha Kappa Alpha, най-старото изцяло черно женско сестринско общество в САЩ.

Заедно изборът на перлите и лилавото палто на Christopher John Rogers беше „отличен първи градивен елемент за това какво наследство носите и как да изглеждате като жена на власт“, обяснява Ротман.

И двете дами Байдън и Харис също се погрижиха да изберат наскоро създадени американски марки за своя встъпителен тоалет. Облеклото на Харис, от глава до пети, е създадено от афро-американски дизайнери.

И не можем да пропуснем Дъг Емхоф, „първият втори джентълмен на Америка“.

"Той избра да направи всичко, което трябва, а именно да не отвлича вниманието и да се впише идеално", казва Ротман.

Мишел Обама

Не можем да обсъждаме политическата мода, без да споменем Мишел Обама.

Нейният пурпурен пуловер Sergio Hudson и широк панталон с висока талия и същия цвят палто, заедно с перфектно накъдрена коса, не разочароваха феновете на бившата първа дама.

„Има различен дрес код и различни очаквания към жените, които са първи дами, и тези, които не са", казва Ротман.

От оголването на ръце до носенето както на мода от висок клас, така и на мода на улицата, Мишел Обама остави своята следа по начин, който ни връща към Нанси Рейгън и Джаки Кенеди, казва Ротман.

Тя също така представи много "независими и етнически американски дизайнери" през осемте си години в Белия дом.

Мелания Тръмп

Вече бившата първа дама Мелания Тръмп също имаше ясен стил, често изразен в изискан външен вид от известни марки (Chanel, Hermès).

Един от любимците й беше френско-американският дизайнер Hervé Pierre, но проф. Стивънс отбелязва и че за нея беше предизвикателство да се облече изцяло от американски марки, тъй като много американски брандове заявиха, че няма да я обличат.

За последния си ден като първа дама на САЩ Мелания заложи на изцяло чернен костюм, в който напусна Белия дом, а след това смени с рокля на Gucci със смел оранжев принт.

„Завесата е спусната и тя преминава към следващата фаза от живота си“, обяснява Ротман за острия контраст. „Мисля, че това е, което тя използва дрехите си, за да сигнализира: ерата на Вашингтон за нея приключи."

Лейди Гага

На церемонията бяха представени изпълнения на Дженифър Лопес (в свеж бял ансамбъл) и Лейди Гага.

Поръчковата черно-червена рокля на Schiaparelli на Гага открадна вниманието или по-конкретно голямата златна брошка с форма на гълъб, която носеше на него.

Освен сравненията на Игрите на глада, почти оперното облекло изпълнява друга цел в очите на Ротман.

"Тя пренесе церемонията на шоу сцената в година, в която имате възможност да се облечете специално или с бални рокли, които ще разглеждаме, обожаваме и критикуваме."

Аманда Горман

Младата поетеса Аманда Горман беше друга звезда на сцената.

Коя е Аманда Горман, поетесата, рецитирала на церемонията за встъпване в длъжност на Байдън?

Самоописаното „кльощаво чернокожо момиче, произлязло от роби и отгледано от самотна майка“, засегна много тежки теми в стиховете й, но тоалетът й беше глътка свеж въздух.

Жълтото е цвят на надежда, енергия, светлина. А яркочервената й лента за глава Prada беше смело допълнение. За проф. Стивънс тя е почти като корона.

"Освен това насочи вниманието към косата й, защото никой друг нямаше тази конкретна прическа. И ние знаем, че косата може да бъде и политическа."

Ела Емхоф

Последното забележително младежко облекло за деня беше Ела Емхоф, доведена дъщеря на вицепрезидента.

Нейната изящна бяла яка върху украсеното с декорации карирано палто Miu Miu беше особено поразителна, която според проф. Стивънс, напомня на покойната съдия Рут Бадер Гинсбург.

"Наистина мислех за нашата демокрация, справедливост, яките, които носеше [Гинсбург] и посланията, които тя изпращаше. Мисля, че това беше [също] ода за женствеността."

А що се отнася до костюма на брат й Коул? Изказването на проф. Стивънс е: „Трябват ти ръкавици, млади човече“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!