Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Шефът на тотото не иска да подаде оставка, но ако го уволнят, няма да обжалва

Според Любомир Петров, ако държавата позволи на частници да организират лотарийни игри, приходите на тотализатора ще паднат наполовина

OFFNews 17 януари 2022 в 15:06 4611 0

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров няма намерение да подаде оставка, но ако спортният министър Радостин Василев го уволни, няма да се обръща към съда.

Това стана ясно от думите на Петров на специален брифинг.

Миналия четвъртък Василев обяви, че в понеделник ще освободи всички членове на съвета на директорите, заедно с шефа на БСТ заради тежки проблеми. И съобщи, че за последните 6 г. тотализаторът е на загуба.

"От настоящото ръководство на министерството ни помолиха да не правим жалби за спиране на вписването. Това е политическо решение, не може постоянно да се съдим. Това е толкова изморително. Цяло лято обикалям по съдилища, жалби, първа инстанция, втора инстанция. След като има редовен кабинет и той не ни желае, ние ще си тръгнем", каза Любомир Петров днес, като напомни, че и служебният министър Андрей Кузманов се е опитал да смени ръководството на тотото, но намерението му е било спряно със съдебна жалба.

"Миналата година август месец имаше опит от г-н Кузманов, предишния министър, пак да смени борда на директорите. Беше входирана заповед, тя е видима в Търговския регистър, с нови лица, с нов Управителен съвет, без ние да бъдем уведомени и предупредени, аз лично разбрах от Търговския регистър. Съответно ние обжалвахме в съда това решение, съдът спря вписването на новия УС и в момента текат дела", допълни Петров. 

За разлика от министъра Петров смята, че "никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 г. - това са общо 84,5 млн. лв.". "Това е почти цялата издръжка на Министерството на младежта и спорта", посочи изпълнителният директор.

Според него печалбата за 2020 г. е била 38,5 млн. лв., година по-рано е имало счетоводни загуби, но "като реални финансови показатели тотото не е било на загуба". Освен това за последните 2 г. процентите на печалбата спрямо общия оборот от хазартни приходи нараствал.

"Ако държавата има интерес, ние може да вдигнем още няколко пъти оборота, съответно няколко пъти отчисленията и данъците, така че да можем да финансираме изцяло спорта и да има достатъчно пари за федерациите", обеща Петров и добави, че в момента по сметките на тотализатора са налични 55 млн. лв., "което е най-големият ресурс в историята на БСТ".

Любомир Петров обяви, че когато постъпил в тотализатора, по сметките имало 4 млн. лв. 

От думите на шефа на тотото се разбра, че не е вярно казаното от Андрей Кузманов, който съобщи, че след негов сигнал Националната агенция за приходите е започнала проверка в тотализатора. Според Петров проверката на НАП е започнала още през март 2021 г. и продължава и в момента. Самият той нямал притесненията от проверки.

Петров бе попитан дали държавата отново може да позволи на частни оператори да организират лотарийни игри.

"За това се говореше публично още миналата година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат наполовина", коментира той с уточнението, че тотализаторът е монополист на лотарийните игри, "но законът малко ни ограничава в разпространението - ние можем да продаваме само в нашите тотопунктове, но не и на каса". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews