Летните трансфери в Efbet лига

OFFNews 30 юли 2019 в 16:33 2713 0

Ставаме свидетели на поредното бурно трансферно лято, което доведе до коренно преобразяване на част от тимовете в Efbet лига. Едни се разделиха с най-добрите си състезатели, други привлякоха качествени нови попълнения, но тепърва ще узнаваме правотата в решенията на ръководните фактори.

Грандовете Левски и ЦСКА отново не останаха в сянка. “Сините” се разделиха с над 15 играчи, сред които личат имената на доскорошни лидери – Давид Яблонски, Валери Божинов, Жерсон Кабрал и т.н. Най-гръмкият изходящ трансфер обаче бе в лицето на Давиде Мариани. За една година швейцарецът обра както негативни, така и положителни коментари, като последните заваляха след ударното начало на новия сезон. В четири от шестте мача офанзивният халф се превърна в главен герой, като реализира общо 6 попадения. Дали трансферът бе правилен, дали дойде в точния момент, или Левски загуби своя лидер, само времето ще покаже.

Ситуацията при “червените” изглежда далеч по-благосклонна и приятна за анализиране, тъй като основната част от новите попълнения бяха на линия за стартирането на подготовката. Нямаше излишно забавяне, каквото сме свикнали да наблюдаваме по родните ширини. Скаутите на ЦСКА избраха интересна дестинация, която рядко бива използвана от български тимове. Насочиха се към Острова, откъдето пристигнаха Грейъм Кери, Диего Фабрини, Тони Уот и Соломон-Отабор. Впечатление прави още Денис Давидов, който за последно игра в руския Нижни Новгород.

Шампионът и основен претендент за титлата в тазгодишния шампионат – Лудогорец, бе длъжен да ротира състава си. След неубедителното представяне през миналата година, шефовете на разградския клуб пристъпиха към по-мащабна селекция, която да доведе до освежаване и преобразяване на играта в предни позиции. “Орлите” се сдобиха с пет скъпоплатени попълнения, като четирима са африканци. Единствено Дан Битон е аржентинец, за когото бяха платени над милион евро на израелския Ашдод. След първите няколко мача мненията за играта и селекцията на Лудогорец са противоречиви, но вероятно състезателите тепърва се нагаждат към обстановката в Разград и тактическите изисквания на Стойчо Стоев.

Сред вътрешните трансфери в Efbet лига най-впечатляващ бе този на Георги Илиев. Доскорошният капитан на Черно море бе приветстван с аплаузи в Локомотив Пловдив, където стана шампион през 2004 г. Сред другите нови имена в пловдивския тим са Петър Витанов и Давид Малембана. Местният съперник Ботев Пловдив се сдоби с нов старши треньор в лицето на Желко Петрович, а сред новопривлечените играчи най-ярко изпъква холандецът Филипе ван Арнхем, подвизаващ се като офанзивен полузащитник.

Дебютантът Арда представи над 10 нови, които бяха одобрени лично от Стамен Белчев. След изиграването на началните три кръга, най-силно впечатление направи Елиша Сам. Израелецът донесе първата победа на “валеканите” в елитната дивизия.

С интерес очакваме представянето на швейцарския таран Зоран Йосипович, който облече екипа на Берое, както и на Исмаил Иса, който се присъедини към Черно море. Ботев Враца се сдоби с няколко опитни състезатели, сред които Апостол Попов и Христо Златински.

Липсата на финансови ресурси, подборът на играчи от списъците със свободни агенти и неправилното управление на клубовете доведе до поредно стихийно лято. Част от тимовете преобразиха тотално съставите си, но дали това ще внесе нужната класа и качество, ще разберем в хода на сезона. На този етап е рано да се правят заключения, затова нека да погледнем оптимистично към случващото се в местния шампионат и да се доверим изцяло на наставниците и техните спортно-технически решения. Промяната е трудна, но за да се случи, трябва да се действа с увереност и постоянство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови