Драма с дузпи изпрати Холандия на полуфинал (видео)

Ивайло Анев 06 юли 2014 в 01:49 945 0

Отборът на Холандия се класира за полуфинал, където ще срещне Аржентина.

Холандия елиминира Коста Рика в изключително драматичен четвъртфинал на Мондиал 2014 и запази жива мечтата си да стигне до световната титла.

"Лалетата" се наложиха над голямата сензация на турнира след изпълнение на дузпи, при които в герой се превърна вратарят Тим Крул. Стражът на Нюкасъл влезе в 120-ата минута именно за наказателните удари и този гениален ход на Луис Ван Гаал донесе триумфа на "оранжевите".

За място на финала холандците ще спорят срещу Аржентина, отстранила по-рано Белгия с 1:0.

Първото полувреме на мача премина под диктовката на холандците, които постоянно играеха в полето на своя съперник и създадоха доста положения. Вратарят Кейлор Навас обаче отново показа класата си и спаси всичко възможно. 

В 22-ата минута отлична комбинация в оранжево мина през Дирк Каут и Мемфис Депай, за да стигне до Робин Ван Перси, който бе оставен отляво в наказателното поле и стреля опасно, но Навас спаси. След това топката попадна в Уесли Снайдер, чийто удар също бе отразен от вратаря на Коста Рика. В 29-ата минута Депай също имаше отличен шанс, но Навас се справи с опасността.

До края на полувремето други интересни положения липсваха и така двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Втората част не се различи от първата по никакъв начин. Отново Холандия атакуваше много повече, а Навас и отбраната пред него спасяваха всичко възможно. Гредата и късметът също обаче бяха на страната на костариканците и те успяха да стигнат продълженията.

В тези втори 45 минути холандците постепенно увеличаваха натиска си, а в последните 10 минути пред вратата на Навас стана доста горещо.

В 83-ата минута Уесли Снайдер стреля отлично от пряк свободен удар, но топката срещна страничната греда. Малко след това удар на Ван Перси от малък ъгъл бе отразен от Навас.

В добавеното 4-минутно време се стигна и до най-големия шанс за Холандия, при който по чудо не се стигна до гол. Ван Перси стреля, а Навас отново изби. Това обаче не бе всичко. Атаката на „лалетата“ продължи, Далей Блинд пусна прострелен пас в наказателното поле, топката мина през купа от играчи и стигна до Ван Перси, който веднага стреля. Топката влизаше във вратата, но Борхес по някакъв начин успя да играе с нея на голлинията, след което тя удари напречната греда.

В продълженията костариканците се прибраха още по-дълбоко в половината си и с мъка отбиваха холандските атаки. Отново Робен беше най-деен в състава на "лалетата", а Луис Ван Гаал усили офанзивната мощ на тима си с пускането на Клаас Ян Хунтелаар.

В 117-ата минута резервата Маркос Уреня можеше да реши всичко в полза на Коста Рика. Той напредна опасно през центъра и стреля, но Силесен спаси. Последната възможност се откри пред Снайдер в последната 120-а минута, но късметът отново помогна на костариканците и топката срещна гредата.

Ван Гаал беше запазил последната си смяна и я извърши в последните секунди. Той пусна резервния вратар Тим Крул, на когото явно разчиташе, че ще се справи по-добре при дузпите. 

Крул се превърна в герой за „лалетата”, спасявайки два от ударите на Коста Рика от бялата точка – на Брайън Руис и Майкъл Уманя. Холандците пък вкараха всичките си дузпи и напълно заслужено се класираха напред.

Холандия - Коста Рика 0:0

При дузпите:
0:1 Борхес
1:1 Ван Перси
1:1 Руис (Крул спасява)
2:1 Робен
2:2 Гонсалес
3:2 Снайдер
3:3 Боланос
4:3 Каут
4:3 Оманя (Крил спасява)

ХОЛАНДИЯ: Силесен, Влаар, Де Врий, Мартинс-Инди, Блинд, Депай, Каут, Вайналдум, Снайдер, Робен, Ван Перси

КОСТА РИКА: Навас, Акоста, Гонсалес, Умана, Борхес, Боаньос, Диас, Гамбоа, Тахеда, Руис, Кембъл

Отборна статистика: Холандия - Коста Рика
20 Общо удари 6
15 Удари във вратата 3
15 Нарушения 13
65% Владение на топката (%) 35%
11 Корнери 1
3 Спасявания 14
13 Засади 2

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови