Защо снукърът придоби такава популярност в България

OFFNews 30 юни 2021 в 13:19 9182 0

Спортните телевизии в България все по-често отразяват най-големите снукър турнири, което води до увеличаване на зрителския интерес към този спорт. В София се проведоха няколко издания на Виктория Оупън – състезание от най-ниските серии. Състояха се демонстративни срещи между популярни снукър играчи и ежегодно се организират надпревари между аматьорски състезатели. Ако сте почитатели на снукъра и често предвиждате изхода на мачовете, можете да разгледате спортни залози в Bwin и да участвате с реални пари.
 
Кога възниква снукърът

Първите билярдни игри се зараждат в средата на XV век, но снукърът е измислен столетия по-късно. Британските войници, които били на мисия в Индия, често играели на Пирамида, Блек Пул и други разновидности на билярда. Правилата включвали 15 червени и 1 черна топка, но за да направят играта по-сложна, започнали да добавят цветни. Най-напред, се появили розова, жълта и зелена, а след това – кафява и синя.

Когато Невил Чембърлейн посетил офицерите, забелязал, че наричат “снукър” играчите, които попадат в затруднено положение. Така играта станала популярна като снукър и започнала да се практикува масово на Албиона. 
В наши дни най-добрите нации в този спорт са англоговорещите, както и Китай. Ежегодно се провеждат десетки турнири от Световния снукър тур, но най-значимото събитие е Световното първенство. От 1976 г. то се състои в “Крусибъл Тиътър” в Шефилд.
 
Основни правила на снукъра

Мнозина оприличават снукъра на билярда. В действителност допирните им точки не са малко – играе се на маса с шест джоба, а целта е с бияча (бялата) да се вкарат останалите топки.

Снукърът има по-сложни правила, налагащи последователно вкарване на червена и цветна. След като всички червени попаднат в джобовете, следва да се реализират цветните в последователен ред – жълта (2 точки), зелена (3 точки), кафява (4 точки), синя (5 точки), розова (6 точки) и черна (7 точки). Максималният фрейм, който може да направи играч, е 147 точки.

Масата за снукър има размери 6 на 12 фута. В началото на всяка част, наречена фрейм, топките се поставят по определен начин. Червените остават в джоба след вкарването им, но цветните топки се връщат на началните им позиции. В зависимост от важността на състезанието и в коя част на елиминационния етап се намира мачът, се определя броят на нужните фреймове за победа. Например финалът на Световното се провежда във формат 18 от 35 фрейма.
 
Видове залози в букмейкърите

Повечето хазартни компании, включително Bwin, предоставят залози на снукър в спортните си тиражи. За да вземете участие, необходимо е да преминете процес на регистрация и да извършите начален депозит. Ще получите стартов бонус за залагане в букмейкъра, който се равнява на стойността на откриващото захранване.

Най-предпочитани сред потребителите са пазарите за краен резултат и общо фрейма. Тъй като в снукъра често има фаворит и аутсайдер, ще забележите сериозно разминаване в коефициентите за победа. Можете да прогнозирате също точен резултат, хендикап, ще има ли максимум.

Букмейкърите дават възможност за залагане на сингъл и в множествени селекции. В раздел “На живо” се добавят снукър срещите след началото им, докато в сегмента “Моите залози” ще получите достъп до Cash Out за предварително затваряне на фишовете.

Благодарение на букмейкърите, редовното телевизионно излъчване и турнирите, които се провеждат на българска територия, се увеличават почитателите на този спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови