Скандалът "Крио сейв" се разраства: дубайски инвестиционен фонд претендира за пробите

Задава ли се ново преместване на замразените стволови клетки от пъпна връв?

Янка Петкова 27 ноември 2019 в 12:18 22406 1

Дубайският инвестиционен фонд Myrisoph Capital, който държи лиценза и марката "Крио Сейв", предяви правата си за съхранение на замразените стволови клетки от пъпна връв и подготвя преместване на пробите от Полша. Така българските клиенти на фалиралата банка са изправени пред нов проблем. След постъпили запитвания от тяхна страна Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ сигнализира Софийска градска прокуратура и Комисията за защита на личните данни за използването от трето лице на лични данни на български граждани от тъканна банка „КРИОСЕЙВ“, Швейцария.

Как се стигна дотук?

През септември тази година изпълнителният директор на Тъканна банка "Крио център България" Асен Пачеджиев подаде заявление в ИА „Медицински надзор“ за отмяна на разрешението за осъществяване на лечебна дейност като тъканна банка и заличаване от регистъра. Т.е. тъканната банка спря дейността си у нас. Защото по думите на самия Пачеджиев част от бизнеса на компанията майка "Крио сейв" е бил продаден от собственика ѝ - холандското дружество „Есперайт“. В последвалите медийни изяви директорът на местния клон все пак беше принуден да обясни, че от 2017 година има стагнация на пазара на частното съхранение на стволови клетки.

Има ли действително стагнация?

През същата 2017 година Националният център за информация за биотехнологиите на САЩ публикува анализ, от който става ясно, че ограниченото използване на замразени стволови клетки поставя под въпрос смисъла от дългосрочното им съхраняване. Изследването показва, че съхраняването на стволови клетки за период от над 10 години е трудоемко и оскъпява евентуалната трансплантация впоследствие.

Управлението на процеса по съхранение, разходите за електроенергия, за замразяване и наем на пространство значително се увеличават в дългосрочен план. Тъй като търсенето на клетки от частните тъканни банки е значително по-ограничено от това в публичните, криобанките са принудени да поддържат съхранение за десетилетия, да ангажират мощностите си с биологичен материал, който, освен платената такса, не носи други приходи.

В подкрепа на тази позиция се обявяват и група италиански учени, които предлагат замразените стволовите клетки в частните банки да се унищожават след 10 години съхранение. Експертите дори настояват да се проведе международно обсъждане за постигане на консенсус по етичното унищожаване на замразените клетки.

Продажбата на бизнеса със стволови клетки

От казаното дотук става ясно, че стагнация действително съществува и последвалите събития в "Крио сейв" го доказват. В изявление, по повод фалита на банката, директорът ѝ Фредерик Албер Амар разяснява какви проблеми е имало дружеството собственик на "Крио сейв" - "Есперайт" през последните две години. Казва, че при придобиването на бизнеса е бил подведен да инвестира в дейност, която впоследствие не е донесла очакваните приходи.

Че е имало финансови проблеми, доказват и изчезналите проби на български клиенти, които е трябвало да бъдат изследвани в лабораториите на португалската тъканна банка "Биоксин", тъй като "Крио сейв" вече не е била в състояние да го прави.

На 22 февруари тази година "Крио сейв" и РБКМ (Фамикорд) Полша се споразумяват полската банка да поеме съхранението на пробите. От "Фамикорд" обаче отказват да откупят бизнеса по вземането и изследването им. На 7 март "Крио сейв" уведомяват швейцарските власти, че възнамеряват да преместят пробите в Полша и на 2 юли информират местните здравни контролни органи OFSP и Swissmedic, че банката вече не съхранява проби от стволови клетки от пъпна връв и че лабораторията в Женева преустановява дейността си. Въпреки уверенията на швейцарската банка, че клиентите са уведомени за тези обстоятелства, първите известия за преместването са получени у нас към края на август. Клиентите са поставени под свършен факт.

Точно в периода, когато у нас идват известия за преместените проби, на 27 август, "Есперайт Крио сейв" и Myrisoph Capital сключват „стратегическо споразумение", според което Myrisoph придобива бизнеса и марката „Крио сейв“.

От "Крио сейв" декларират, че Myrisoph, в сътрудничество с PBKM, ще осигурят „най-добрата приемственост“ за клиентите.

Някои от българските клиенти получават мейл от новия собственик, но за повечето не е нищо повече от спам в пощата. Фактът по придобиването на "Крио сейв" от Myrisoph Capital, който впоследствие се оказва регистриран в Лос Анжелис дубайски частен холдинг, остава незабелязан.

Къде са пробите?

След като от "Крио сейв" обявяват, че пробите са преместени в базата на РВКМ (Фамикорд) във Варшава, притеснените родители започват да търсят контакт с полската банка. Тяхната настойчивост е възнаградена, когато от РВКМ започват да пристигат мейли с контактни форми, през които клиентите могат да проверят дали наистина техните проби са в базата. Оказва се, че това е дълъг процес, който трае седмици, а понякога липсва какъвто и да било отговор.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата