Жители на пловдивското село Труд запечатаха сградата на РИОСВ (снимки, видео)

OFFNews 18 септември 2020 в 10:24 3879 0

Снимка Сдружение бъдеще за село Труд

Над 50 жители на пловдивското село Труд се събраха в четвъртък вечерта на спонтанен протест пред сградата на РИОСВ-Пловдив с искане за оставките на директора инж. Георгиева и инж. Кондаклиева, ръководител "Контрол". Недоволството им бе провокирано от системното обгазяване на селото от централа за производство на газ, намираща се на метри от домовете им.

По думите на протестиращите жители терорът продължава над пет години, а екоинспекцията твърди, че проблем в селото няма.

След обгазяванията от последните дни, за които има десетки свидетели, инспекцията е написала поредното предписание на оператора на централата, което изисква да не се съхраняват суровини на открито на производствените площадки. Такива предписания в годините инспекцията е издавала неведнъж, но контрол по тяхното изпълнение няма и обгазяването продължава.

По време на протеста потърпевшите символично запечатаха входа на екоинспекцията с лозунги, протоколи от проверки, които според тях имат нулев резултат, и тиксо. Заканиха се, че това е първата от редицата институции, които смятат да запечатат, защото според тях, както на местно ниво, така и на национално, институциите продават здравето на хората и са безпомощни пред техните проблеми.

Такива акции ще има пред всяка институция замесена в казуса със село Труд и призоваваме хора от цялата страна да следват нашия пример, заявиха от "Сдружение бъдеще за село Труд", които от години водят битка за чист въздух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!