Село Труд пак излиза на протест срещу централа за ток от биомаса

OFFNews 07 юли 2020 в 16:41 2802 0

Снимка BGNES

На гражданско неподчинение ще излязат жителите на село Труд, община Марица, в четвъртък вечерта. Причината за протеста са силните миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за производство на топло и електроенергия от биомаса.

Борбата на местните с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

„Село Труд мирише на фекални миризми, вследствие на което населението е изчерпало своята търпимост и в четвъртък отново организираме протест“, каза пред „Хоризонт“ председателят на сдружение „Бъдеще за село Труд“ Галина Тошева.

В годините сдружението е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите заради извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, според Тошева.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава. От становище на Министерството на здравеопазването става ясно,че тези миризми са вредни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха, допълни Тошева.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха, твърди още Галина Тошева.

От „Бъдеще за село Труд“ имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да установят факти по случая в село Труд. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение „Бъдеще за село Труд“ са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

Под мотото „Търпението се изчерпа“ протестиращите очакват всички поканени лица, включително и тези, отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Хората настояват за затваряне на централата, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, позволяващи й да работи без да влошава живота на населението. Други искания са да се въведат норма за миризми и задължителен ОВОС за всички централи работещи с биомаса, както и въвеждане на задължително отстояние 3 км. от населени места и жилищни зони за производства, които вдигат шум и имат потенциално вредно въздействие върху населението и околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови