Цветлин Йовчев: Протестиращите проявиха политекстремизъм

Юлиан Христов 16 декември 2013 в 13:32 9177 96

Цветлин Йовчев   Снимка: Сергей Антонов
Цветлин Йовчев Снимка: Сергей Антонов

 

Поведението на протестиращите в събота беше крайно неприемливо. Имаше и малки деца. Не мога да си обясня защо трябваше да им се причинява това. Има политически екстремизъм, който не позволява съществуването на чуждо мнение. В хората има насадена омраза, нетърпимост и агресия и тя може да бъде насочена навсякъде.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в коментар по повод блокирането му от протестиращи в Клуба на архитекта в събота, 14 декември.

На протеста бе задържан един студент - Александър Киричев, който, според данни на МВР, е извадил рамото на един от полицаите.  Друг протестиращ е бил глобен с 200 лева, защото е напръскал полицай със спрей. Други трима са били задържани за неподчинение на полицейско разпореждане и освободени по-късно с предупредителни протоколи.

"Протестите промениха своята структура – много по-малко спонтанно организирани и повече организирани. Протестът е политически. Това, че участват граждани, не го прави граждански. Искането е оставка. Няма желание за диалог или за поставяне на други проблеми", каза Йовчев.

По думите му, този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се "крие зад децата".

„Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди – нито оправдателни, нито укорителни. Но това мисля, че е работа на журналистите – да информират”, добави министър Йовчев.

Вътрешният министър каза, че броят на пострадалите полицаи от началото на протестите досега може да се окаже по-голям от този на протестиращите. До момента имало данни за повече от 30 пострадали служители на реда. 

Йовчев коментира протеста по време на представянето на отчета за свършеното от МВР за шестте месеца управление под негово ръководство.

Той се похвали с добри резултати в МВР, което през цялото време работило под постоянния натиск на протестите и кризата с имигрантите.

Два пъти са намалели подслушванията, като към края на 2012 г. броят им е бил над 5000, а до момента те са 2100. "Вече няма тефтерчета и автомобили за подслушване", каза вътрешният министър. 

Той отчете и това, че министърът вече не разполага с неограничена власт, както и възможностите той да влияе върху подслушванията, разследванията, както и дейността на оперативните структури. Йовчев се похвали с прекратяване на даренията. Фирмата „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД, която беше най-големият дарител на ведомството, вероятно ще бъде прехвърлена към Министерството на транспорта. В момента във фирмата тече одит.

Съкращенията в МВР ще са на два етапа – единият до края на годината, когато ще бъде съкратена около 10% от администрацията. До средата на следващата година ще бъдат съкратени още 5%. Това ще позволи от 1 януари 2014 година 5-процентово увеличение на заплатите на полицаите и подобряването на условията на труд.

МВР смята да се прости и с 490 имота с отпаднала необходимост. За да няма спекулации, че някой се облагодетелства от това, ръководството на министерството е решило да прехвърля имотите на общини. До момента 26 от тях са прехвърлени, а други 144 са в процедура. Отделно от това министерството ще се лиши и от 423 автомобила, които досега са генерирали разходи от 1.1 млн. лв., предимно за гориво и поддръжка. Става въпрос за возила, които са използвани предимно за административна дейност. Йовчев увери, че съкращаването на автомобилите няма да засегне оперативната дейност, както и работата на пожарната.

Три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетична дрога и две оранжерии за марихуана, са били разбити. Това е станало с ¼ по-малко от оперативния състав, който беше отделен от министерството с изваждането на ГДБОП от него.

МВР се похвали и с добри резултати при бежанската криза. Броят на миналите границата през октомври бил 3226, през ноември – 1652, а за декември този брой бил под 300. До март следващата година очакванията са тенденцията на спад да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!