Митрофанова си тръгна през задния вход заради протест пред Руската църква (снимки)

Демонстранти блокираха храма заради гостуването на митрополит Антоний от Московската патриаршия

OFFNews 06 декември 2022 в 10:06 13148 20

Протестът пред Руската църква

Снимка БГНЕС

Протестът пред Руската църква

Протест срещу посещението на външния министър на Московска патриаршия блокира Руската църква в центъра на София тази сутрин. Там в момента той отслужва литургия, а гост е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Пред входа на храма има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи оградиха църквата с украински знамена в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна, която руската църква подкрепя.

В храма днес бе видян и Румен Петков - бивш депутат и бивш вътрешен министър, сега лидер на партия АБВ, основана от президента Георги Първанов.

Демонстрантите скандират "Убийци" и "Тук не е Москва". Сред тях са тв водещият Горан Благоев и Иван Калчев-Глиги - активист, който участва няколко месеца в защитата на Украйна като доброволец.

Два часа след началото на протеста демонстрантите блокираха дипломатическата кола на руския посланик. Елеонора Митрофанова обаче излезе през задния вход на храма.

Руският митрополит Антоний е известен като дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил и изпълнява функциите на външен министър на Руската православна църква. Той ще отправи празничната молитва в съслужение с Ловчанския митополит Гавриил от Светия синод на Българската православна църква, съобщи проруският православен видеоканал Храм.

"Демократична България" излезе с остра позиция срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний.

Снимки: Светослав Метанов и БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

20

Johnny B Goode

07.12 2022 в 03:17

Това, че Ботев бил комунист вярно си е тлъста храчка.
Ама толкоз от някой за който Парижката комуна е комунизъм, а Ленин е просто един сифилистик.

2550

18

alfakentavur

06.12 2022 в 16:18

Ако не бяхме православни, нямаше да сме и под Турско робство. Османците стигат до Виена. И докъдето ги отблъскват? Докъдето свършват католическите държави. Опитът на Владислав Варненчик да направи нещо е уви неуспешен и нови не следват.

2073

16

Johnny B Goode

06.12 2022 в 14:58

Пропуснал си да цитираш най-великия български поет - "Православни скотове" /Христо Ботев/

-529

14

6екеr4о

06.12 2022 в 14:47

Бабуля Митрофановна к`во се е надула кат` пуйка на фотото, ма се е изнизала през задната врата хитрата кокошка, щото на един друг посРаник у Варшава при подобен случай му бяха изляли на главата кофа с червена боя!?

-1200

13

путин хуйло

06.12 2022 в 14:23

@евроатлантик, приемането на религита на вековно най-злия ни враг, който винаги е жадувал унищожаването ни не е глупост, а слабоумие! Осъзнавал го е дори самия Борис и затова твърде неуспешно се е опитвал да създаде собствена църква!


2099

12

Mateevk

06.12 2022 в 14:16

В Русия църквата зае категорично позиция в подкрепа на войната на Путин. Затова ние тук сме длъжни да покажем, че сме на обратната позиция и това не е църковен въпрос. Проблемът не е в руската църква, а в необходимостта да познаваме и учим истинската история, не тази, поднасяна ни от Русия, защото тези хора имат неприятния навик да лъжат и то много и да искат със сила да налагат тяхната версия на историята. В Мариупол едно от първите нещо, които направиха, беше да бутнат паметници, да изгорят украински учебници и да ги заменят с руски. На нас тука обаче един паметник на СА не ни е позволено да пипнем. И под пипане нямам предвид непременно рушене или преместване, а просто промяна на символиката, както направиха в други страни с подобни паметници.