Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Строител изсече незаконно дървета в Бургас

OFFNews - Бургас 21 декември 2016 в 16:42 12069 1

Снимка OFFNews

12 дървета за изсечени и нарязани, без фирмата да има разрешително за тази дейност. Скандалният случай се разигра вчера в Бургас, а премахването на трайната растителност е част от подготовка на строителна площадка. За стартиране на строежа също няма валидни документи, категорични са от община Бургас.

Новият случай на презастрояване в морския град изкара на спонтанен протест жители на комплекс „Славейков“. Вчера сутринта, в зелена площ до техните блокове, която децата са ползвали за място за игра, се появяват работници, които започват на режат дърветата, подготвяйки строителната площадка.

На терена има планове за изграждане на жилищна сграда от няколко години, след като парцелът е възстановен, а реститутите са го продали. Бургазлиите, които живеят около и в блока, познат като Поморина, насочиха обвиненията си и към община Бургас, която е издала разрешително. Хората са категорични, че не желаят нов блок в зелената площ, в която са играли децата им и на метри от съществуващата детска площадка. От гражданската „Инициатива Бургас“ посочиха, че още през лятото са внесли в общината подписка с искане да се наложи мораториум за строежи на такива места, но и до ден днешен нямат отговор. В тази връзка вече са започнали и организирането на местен референдум.

Всичко е законно, твърдят от фирмата, осъщестяваща строителен надзор. Любомир Кожухаров посочва, че имат разрешително за премахването на дърветата още от 2013 г.

Разрешителното ни е в сила. Имаме открита строителна площадка и дадена строителна линия“, казва Кожухаров.

Той е категоричен, че имат издадено и строително разрешително, отново през 2013 г. Плановете са на 1 000 кв. м. разгъната площ да се построи пететажен блок, с подземни паркинги.

Надяваме се всички тези хора (протестиращите – б.а.) да бъдат запознати, и то – от общинската администрация, която досега ги държи в заблуждение, с реалните действия и реалните разрешителни, които са издадени за обекта“, добавя Кожухаров.

Инвеститорът, Тодор Дечев от сливенската фирма „Билдинг“, също е категоричен, че всичко е законно. А общественото недоволство обясни така:

То и срещу Доналд Тръмп има обществено недоволство. Какво да направим? Законът си е закон. Това ми е работата, съжалявам“, казва Дечев.

Не на това мнение са от община Бургас. След извършена проверка и на място, от администрацията констатират, че издадените разрешителни са изтекли, пояснява Златина Георгиева, директор "Правно-нормативно обслужване“.

Издаденото разрешение за отсичане към 2013 г. е изтекло. Срокът му е изтекъл през 2015 г“, казва Георгиева.

За общината, тези действия са незаконосъобразни. От администрацията са категорични, че и строителното разрешително не е валидно, защото неговият срок е бил до тази година. Отделно, фирмата, която е отсичала дърветата, не е имала и протокол за маркиране на дърветата. И двете фирми ще бъдат глобени с максималната санкция, която се предвижда – изпълнителят – с 50 000 лв., а възложителят – с 60 000 лв.

От община Бургас не конкретизират дали ще подновят разрешителните. Още преди години, за този терен, общинският съвет е гласувал той да бъде отреден за озеленяване, защото в района се получава презастрояване. Съдът, обаче, отменя това решение. Дали е възможна и обсъждана някаква форма на обезщетение към собственика, например - да му бъде даден терен на друго място, Златина Георгиева не пожела да конкретизира. Тя посочи, че за подобни стъпки е необходим диалог с фирмата, но след подобни незаконни действия от тяхна страна, не е убедена, че такъв е възможен.

Кметът Димитър Николов днес посочи, че през следващата година ще се работи в посока Бургас да се разширява към по-далечните квартали на града. Целта е да се ограничи презастрояването в центъра на Бургас и в комплексите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!