Старозагорци излизат „ЗА“ спасението на Бедечка

ОFFNews 17 март 2016 в 18:21 2680 0

Граждани се събират за спасението на зелената площ Бедечка в Стара Загора. Мирната проява е в петък, 18 март, 18 ч., на т.нар. Гъба в Стара Загора.

Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Организаторите очакват реални усилия за максимално запазване на съществуващата сега зелена площ, както и пълна ревизия на казуса в годините, който доведе до план за застрояване на парк "Бедечка". Настояват също за по-голяма прозрачност и за мораториум върху строителството, докато текат проверките.

Това е първото събитие от Националната кампания за опазване на градските паркове . Кампанията събра защитници на градски зелени площи от Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Ямбол, Велико Търново и Плевен, заедно с представители на коалицията "За да остане природа в България". Те са изготвили промени в Закона за устройство на територията, свързани с повече прозрачност, възможности за обжалване и защита на зелени територии.

Защитниците на Бедечка очакват от общинарите да намерят за собствениците на терени в зоната друго решение по пътя на преговорите, което да не ощети нито собствениците, нито старозагорци. Организаторите на проявата поставят под сериозно съмнение цитираните от общината суми за запазване на зелената площ.

На територията живеят над 150 вида животни, включително защитени видове, и над 50 вида растения, които са де факто и единият бял дроб на града. Само паспортизираните едри дървета са 1500.

Двеста души протестираха в края на януари 2013 г. в Стара Загора с искане за запазване на зелената площ. Започна подписка на учени от изключително престижни западни университети. Няколко акции в защита на зелената площ предизвикаха общественото внимание. Подписи събира и още една електронна петиция. Наследници на легендарния създател на парк Аязмото Методий Кусев също подкрепиха каузата. Подкрепиха инициативата със становище и старозагорски архитекти, гражданската инициатива за чист въздух в града, редица организации като „Грийнпис България“ и много други. Демонстрация направиха и феновете на „Берое”. Подкрепиха и „Зелени Балкани”. Според ПУП единствената в града река с уникална екосистема - според становище на "Зелени Балкани" - остава трудно достъпен "заден двор". Същото явно ще е положението на над 600-годишния чинар, който е един от символите на града и се намира в парка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови