Старозагорският кмет: Нямам 30 млн. лв. за запазването на парк "Бедечка"

OFFNews 15 март 2016 в 15:15 3946 5

Живко Тодоров
Живко Тодоров твърди, че сроковете за обжалване на решението за закриване на парка са изтекли

Общината в мое лице не е взимала решение да се изгражда квартал „Бедечка". Цялостният проект е направен през 2003 година. Тогава се променят границите на парка. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на среща с граждани за бъдещето на „Бедечка", предаде "Дарик радио".
През май 2011 година е приет нов общ устройствен план, който предвижда застрояване. Ако сега планът бъде променен, до 2 години общината трябва да отчужди имотите и да плати на собствениците около 30 милиона лева, обясни кметът. След това ще започнат дела, които общината ще загуби, добави кметът.

305 декара от парка са частна собственост. Останалите 100 декара са собственост на общината, тъй като всеки собственик е предоставил част от имота си.

„Собствеността ни е възстановена преди повече от 20 години. Има влязъл в сила ПУП. Всеки собственик е дал част от имота си и има близо 100 декара зелени площи. Има съд и всеки, който иска е свободен да заведе дело. Ние сме спечелили повече от 20 дела. През 2013 година има проверка на Прокуратурата, която не установи никакви нарушения", каза един от собствениците Димитър Димитров.

В залата беше предложено да се ревизират решенията на Общинския съвет от 2003 година насам, за да се провери дали всички сделки са изрядни.

Кметът обаче обясни, че решенията подлежат на контрол от областния управител и Административния съд, но всички срокове са изтекли. Изграждането на новия квартал е извън рамките на интегрирания план за градско развитие и в по-голямата си част ще е за сметка на собствениците. Живко Тодоров добави, че към момента общината няма основание за отчуждаване на имотите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!