Протестиращи организират ''масово затваряне на очите'' пред посолството на Германия тази вечер

OFFNews 12 август 2020 в 10:46 7370 3

''Масово затваряне на очите'' пред немското посолство в София се организира тази вечер.

"Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система. Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ

Дори преди месец Манфред Вебер, лидерът на ЕНП - най-голямата партия в Европейския парламент, обяви "пълната си подкрепа за правителството на Бойко Борисов в борбата му срещу корупцията". Той сериозно ли?" - питат инициаторите Павел Божилов и Георги Иванов.

Протестиращите ще се съберат в 18 ч пред метростанция "Жолио Кюри" откъм "Интерпред" и оттам ще се отправят към близкото посолство. Оттам подчертават, че протестът се разграничава от противниците на ЕС. "Ние искаме да подкрепим пълноценното израстване на България в демократичните ценности на Европа и очакваме от европейските лидери да заемат критична позиция и да поемат отговорност" - пишат те.

В анонса за протеста се казва още:

"Интересуваме се също от това как една толкова развита система за финансов мониторинг като европейската, и в частност немската, допуска изтичането на милиарди от еврофондове в джобовете на българските олигарси и управленци.

С протеста пред немското посолство искаме да покажем, че не сме съгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли да се задържат толкова време на власт. Европейската подкрепа към управляващата партия служи не само за престъпното усвояване на евросредства от нейните членове и поддръжници, но и за PR на партията в българското общество.

Не искаме нашият министър-председател да бъде „пиколо“ на Меркел и на всички останали европейски лидери. 

Ние искаме да прекратим обезличаването на демокрацията в България, за което мълчанието на европейските институции и политически сили допринася вече толкова време.

Призоваваме немските политически лидери да поставят въпроса за степента на корупцията в България, която бива легитимирана чрез тяхното незаемане на позиция. Очакваме да вземат отношение към настоящите протести и лицата Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и Ахмед Доган, от които пряко страдат българската демокрация и българският народ.

Моментът е исторически. Подкрепете ни!"

На въпроса защо протестът е точно пред посолството на Германия Павел Божилов напомня, че на 1 юли Германия пое ротационното председателство на Съвет на ЕС и "в тази ѝ роля тя непосредствено определя дневния ред на европейската общност". "Обръщайки се към немското посолство, искаме пряката зависимост на корупцията в България от евросредствата да стане предмет на политически и публичен диалог в Европа. С тази акция адресираме и тази част от германския политически елит, която негласно подкрепя Борисов и ПП "ГЕРБ" - допълва той.

Извън тази инициатива днес, в 35-ия ден от началото на протеста, демонстранти отново ще се съберат при фонтана пред парадния вход на президентството с искания за оставките на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, за електронно и машинно гласуване и свикване на Велико Народно събрание с цел промяна в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

3

Краси

12.08 2020 в 14:10

Няма защо да се чудим защо го подкрепят. Тяхната управляваща коалиция ХДС/ХСС бабува много сериозно при създаването на ГЕРБ - Цветанов би могъл да го потвърди, ако иска (но няма да иска). Техните фондации Конрад Аденауер и Ханс Зайдел подпомагат и финансират ГЕРБ от създаването му, та досега - ако не е вярно, нека дадат доказателства за това.
И с риск да бъда обвинен в теория на конспирацията - дали Орбан, Борисов и Качински не връщат част от откраднатите Еврофондове в черните каси на ЕНП, за да си затварят очите? Нямам друго разумно обяснение, че скачат за Беларус, Русия, чак Хонгконг, а си затварят очите за това, което се случва в 3 държави от ЕС, върху които би трябвало да имат пряко влияние.
Затова не очаквайте от Германия да направи нещо против Борисов и ГЕРБ, докато ние самите не ги изринем. Те ще се задействат чак, когато видят, че са заложили на куц кон, а за целта ние трябва и на протестите и на изборите да направим всичко възможно, за да счупим краката на коня им.

3811

2

Toni2019

12.08 2020 в 12:56

1. Разчни режими на мафията. В по-развити културно държави като Германия стратегията за контрол е различна. При нас вече си позволяват да се подиграват и показно. Кралев и педали ни нарече

12021

1

bls

12.08 2020 в 10:59

Интересуваме се също от това как една толкова развита система за финансов мониторинг като европейската, и в частност немската, допуска изтичането на милиарди от еврофондове в джобовете на българските олигарси и управленци"- Няма нищо за чудене при положение, че собствения им финансов контрол изпусна измамата за 2 млрд евро на Уайъркард. Отговорът е, че или просто и те са некадърни или се плаща и там. И двата варианта не са добри.