Кметът на Созопол вдигна оградата, вече гони от плажа за "диво къмпиране"

Владимир Йончев Последна промяна на 28 юли 2015 в 13:07 12880 28

Снимка Иван Червенков

Днес Шофьорския плаж пак е отворен. Община Созопол премахна оградата от пътя пред плажа, която сама сложи преди няколко дни.

Общната Созопол премахна оградата, с която беше заградила пътя Созопол-Приморско, разказаха читатели на OFFNews. Те изпратиха и снимки, на които се виждат дупките от махнатата ограда.

Няма я и патрулката, която стоеше зад знака "влизането забранено", сложен от двете страни на пътя край популярния Шофьорски плаж.

За сметка на това на плажа са дошли полицаи и са казали на плажуващите там да си махнат палатките, защото извършват "диво къмпиране".

Все още не се знае дали общината е премахнала оградата заради възмущението на хората или за да сложи по-здрава.

Кметът Панайот Рейзи не вдига телефона си. OFFNews позвъни в отдел "Информационно обслужване" на общината, откъдето ни препратиха към секретаря на общината Веселина Спасова. Тя ни прехвърли към отдел "Транспорт". Отдел "Транспорт" ни прехвърли към секретарката на кмета. Секретарката на кмета ни прехвърли към пиарката на общината. Тя не отговаря на телефона си.

Оградата на пътя беше сложена преди няколко дни, когато кметът на Созопол Панайот Рейзи затвори пътя между курортите Дюни и Аркутино.

В неделя хората премахнаха абсурдната ограда. В понеделник общината пак я сложи, като този път прати и патрулка да охранява района.

Мястото е сред най-любимите на всички българи - това е първият плаж, покрай който се минава, когато човек тръгне за Южното Черноморие. От десетилетия хората по традиция спират на плажа, оставят колата край пътя, за да се топнат в морето и да продължат нататък. Неголям брой туристи остават и за по-дълго, но това не е честа практика, защото плажът е ветровит, няма сянка, няма вода и не е удобен за къмпинг. Броят на къмпингуващите се увеличи в последните години, когато до намиращия се наблизо къмпинг "Веселие" изникна гора от хотели. "Веселие" на практика престана да съществува като място за палатков туризъм и хората бяха принудени да търсят място за почивка на по-неудобния "Шофьорски плаж".

Преди десетина-петнайсет години от другата страна на блатото "Алепу" беше построен по-главен път, който е по-удобен за пътуващите директно от Бургас към Царево. Така стария път остана да обслужва курортите Каваците, Смокиня, Веселие, Дюни и Свети Тома.

Противно на сегашните грижи на кмета за красивия ландшафт, в продължение на години връзката между стария и новия път беше затворена. Така ако човек тръгне от Свети Тома за намиращото се на около километър Аркутино, трябваше да мине през Шофьорския плаж, Дюни, Веселие, Смокиня, Каваците, Созопол и след това да се върне по новия път. Цялото упражнение е около 25 километра и предизвикваше допълнителен трафик около шофьорския плаж.

Заради сегашната забрана за преминаване пък, ако турист от Дюни реши да отиде на Приморско, пак ще трябва да измине 25 километра повече и да прекоси презастроените райони на плажовете Веселие, Смокиня и Каваците.

Днес пред БТВ кметът на Созопол Панайопт Рейзи каза, че старият път Созопол-Приморско вече не е нужен на никого. Пътят е бил част от републиканската пътна мрежа до февруари, когато е прехвърлен на община Созопол.

Дупката в асфалта, която остана след набиването на колове за оградата, която община Созопол издигна на пътя за Приморско.
Снимка Иван Червенков

Пратената от община Созопол кола със служители, които да гонят хората от плажа.

Снимка Иван Червенков

Няколкото палатки на дългия 2 км Шофьорски плаж, с които кметът Панайот Рейзи аргументира затварянето на пътя за плажа.

Снимка Иван Червенков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 10:26

КАКВА КЛОАКА НИ Е ДЪРЖАВАТА,СЛЕД КАТО МАЛОГРАМОТНИ И КОРУМПИРАНИ БАБАИТИ КАТО Г-Н РЕЙЗИ СА НИ КМЕТОВЕ!!!МЕСТНИ ДЕРИБЕИ,КОИТО РАЗПРОДАВАТ МОРСКИЯ БРЯГ КАТО БАЩИНИЯ...МНОГО ТЪЖНО...

29.07 2015 в 13:49

Къмпинг Арапя- поставянето на каравана е 2500 на сезон, плюс по 5 лева на ден за ток и вода, обаче тоалетната пак си се излива на плажа.Бе то има ли някъде по нашето крайбрежие, където да не е усрано?

29.07 2015 в 13:49

Къмпинг Арапя- поставянето на каравана е 2500 на сезон, плюс по 5 лева на ден за ток и вода, обаче тоалетната пак си се излива на плажа.Бе то има ли някъде по нашето крайбрежие, където да не е усрано?

29.07 2015 в 10:38

янчо/вице, за да не изпадаш в такива дълбоки размисли, от които започва да те боли кратуната ще те посъветвам да "почиваш" на центрания плаж на с.Лозенец или на Харманите в Созопол. Кенефи - бол! Цял ден можеш да си седиш в тях, че е ясно, ако ти се приака дали ще успееш да стигнеш до тях.
Е прибрежната вода бъка от всякакви коки, но това е само досадна подробност. Ще си вземеш там една от рекламираните химически бомби за спиране на телесни течения и изригания.
Все пак преди всичко удобствата на посетителите е най-важната част от организирания български туризъм!


Абе като се замисля, ами че то и на Черни връх и на Мусала няма кенефи! Защо не направиш една петиция ГБС да "облагороди" тези места и да вдигне по още един "Сейнт Тома"?

29.07 2015 в 10:27

Брей, колко много служители работят в тази иначе скромна община... даже и Пи Ар си имат (разбирайте любовницата на дъртака)... само дето никой не си вдига телефона, сигурно хоата са в почивка заради жегите...

28.07 2015 в 22:10

до всички по нагоре .така добре да се възможтавате че ни ми стана ясно ако реша да посетя този плаж без да опъвам палатка кога да се азакам - преди да го посетя или след това и в случай че ми се наложи по време на престоя значили че трябва да си ходя

28.07 2015 в 18:39

Това не е Европа, а дива страна от третия свят, където държавата и законът са местните феодали, раздаващи правосъдие според законите на родово-общинния строй. Гнус, потрес и недоумение, че това може да се случи в държава от ЕС!

28.07 2015 в 18:35

Това не е Европа, а дива страна от третия свят, където държавата и законът са местните феодали, раздаващи правосъдие според законите на родово-общинния строй. Гнус, потрес и недоумение, че това може да се случи в държава от ЕС!

28.07 2015 в 17:00

PR-ка на общината? Секретарка на общината? Секретарка на кмета? Ама за асфалт няма, нали?

28.07 2015 в 16:00

"...- това е първият плаж, покрай който се минава, когато човек тръгне за Южното Черноморие..."

К'о, я пак :)