Протест в София срещу CETA и TTIP

OFFNews 16 октомври 2016 в 23:52 4514 1

Снимка bnt.bg

Представители на няколко граждански организации излязоха в София на протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада (СЕТА) и САЩ (TTIP).

Шествието тръгна от градинката на Кристал и завърши пред Народното събрание.

Организатори на протеста са Екологично сдружение "За Земята", Сдружение "Солидарна България", Гражданска инициатива за забрана на технологията фракинг за шистов газ в България, Коалиция „България без ГМО“, Инициативен комитет „За чиста България“.

Основната причина за протестите е, че се очаква страните членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада на 18.10.2016 г. - по време на Съвета на министрите в Люксембург, обясниха демонстрантите.

Според организаторите на протеста, "българското правителство е готово да гласува „за“ СЕТА, без да е направило анализ за въздействието му, само за да спечели малко положителен имидж от потенциалното отпадане на визите за Канада."

СЕТА крие редица негативни аспекти - за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки, заявиха организаторите на протеста на пресконференция в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови