Хиляди излязоха на протест срещу TTIP в Брюксел

OFFNews 21 септември 2016 в 08:31 4114 3

Хиляди излязоха на протес срещу TTIP в Брюксел

Хиляди протестиращи се събраха в Брюксел с искане спиране на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), което регламентира търговските отношения между САЩ и ЕС.

Правозащитни организации и фермери излязоха по улиците на белгийската столица,изразявайки опасенията си от влизането на споразумението в сила. "Ние сме против тези търговски отношения, защото те са заплаха за околната среда, за здравето, за трудовите регулации и дават неограничена власт на мултинационалните корпорации", каза говорителят на Greenpeace в Европа Марк Брейди.

Организаторите на протеста твърдят, че на него са се събрали между 10000 и 15000 протестиращи, но по данни на полицията в Брюксел е имало 9000 протестиращи.

Подобни протести се проведоха преди дни и в други европейски държави. В събота на голяма демонстрация в Германия се събраха хиляди противници на търговското споразумение. 

Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио коментира протестите, като заяви, че Комисията е напълно наясно с дебата в държавите членки около споразумението. Австрийските социалдемократи, една от най-големите партии в страната, призоваха за много промени в споразумението във вторник. България, Унгария, Румъния и Словения също изразиха своите резерви към споразуменията, припомня Дойче Веле. 

През май месец тази година в съвместно писмо посланиците на България и Румъния в ЕС заявиха, че двете държави може да се възползват от правото си на вето. 

„Ще бъде трудно на правителствата на България и Румъния да намерят аргументи в подкрепа на сделката, докато Канада продължава да прилага дискриминация към гражданите на нашите две страни“, се посочваше в текста, цитиран от EUObserver. 

По мнението им „Отава има дискриминационно отношение“ към българите и румънците, които се нуждаят от визи, за да влязат в Канада, докато от друга страна канадските граждани могат свободно да пътуват на територията на ЕС, включително в България и Румъния", се казва в писмото.

Подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със Съединените щати и еквивалента му с Канада - CETA, е предвидено за 27 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13546

3

BARAСK OBANANA

21.09 2016 в 10:48

Къде са от педалска мрежа за да протестират и тука. Ама на тях им плащат хамериканците, че не ги чакайте

12727

2

dhk1313

21.09 2016 в 10:11

Аз, понеже съм беден човек, нямам нищо против да ползвам евтини американски компютри, да летя евтини американски самолети, да карам евтина американска кола... и т.н.
За "богатите" ще цитирам Бай Гоньо: "имал си бол пари, дал си!" Щом ви е кеф, плащайте за боклуци!

13531

1

Traqn Savov

21.09 2016 в 09:39

Ние сме лесни, чичо сам ще затопли пак 10 годишната манджа за падането на визите за България, и ние сме им вече на коленца пред чичо сам, и да им се подчиним..

Да ви напомня, преди десет години обещаха да свалят визите, ако страната ни се включи в миро опазваща мисия в Ирак "Кербала" и Афганистан..
Е беше лъжа, въобще не са повдигали такъв въпрос...

Та, мнението ми беше, не си правете сделки с дявола, или с неговият шеф чичо сам, защото винаги ще сте излъганите и от набутаната страна, от такива сделки никога не излизаш на печалба...

Как може толкова елементарно да ви хванат за рибки!!!!!!!