БСП: Незабавни избори ще произведат същия модел в НС (видео)

Елица Мартинова 25 юни 2013 в 15:39 2596 3

Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, Снимка: БГНЕС

"Незабавни избори - това значи възпроизвеждане на същия модел на парламента. По същите правила, които ГЕРБ направиха. Ако искаме честни избори, ако искаме граждански организации във властта, е необходим нов Изборен кодекс. Оставка на правителството ще доведе до хаос, безредици и дестабилизация". Това заяви на брифинг във вторник зам.-председателят на НС Мая Манолова от БСП.

По думите й незабавните избори само ще влошат обстановката в държавата, а след вота конфигурацията в парламента няма да се разширява от настоящата.

Мая Манолова подчерта, че кабинетът "Орешарски" е единственият, на който не е даден никакъв кредит на доверие.

"Някак си убягва от вниманието, особено на медиите, че има много важни теми, свързани с проблемите на редовия българин. А планът "Орешарски" дава решения на много въпроси", изтъкна червеното острие.

Тя отказа да се ангажира с прогнози дали през май догодина ще има избори "2 в 1" - и за Европарламент, и предсрочни парламентарни избори.

Манолова обяви, че утре ще се срещне с представители на неправителствения сектор, за да обсъдят нужните промени в Изборния кодекс. Това ще бъде втората среща с гражданските организации, които миналия вторник представиха идеите си пред зам.-председателя на НС. Като по-важни Манолова изброи: въвеждането на машинно гласуване, преференциален  вот, изчистване на избирателните списъци от мъртви души, безплатен достъп до обществените медии на всички участници в предизборната кампания, по-лесен достъп на гражданите до властта и преструктуриране на ЦИК.

На утрешната среща са поканен и представители на всички партии, които на 12 май преминаха 1-процентовата бариера и получават държавна субсидия. На срещата ще присъства и омбудсманът, членовете на Изборния борд, представители на Сметната палата и  Националното сдружение на общините.

По думите на Манолова новото изборно законодателство е ключово, за да се възвърне доверието на хората в държавата и нейните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!