50 надзиратели и полицаи протестираха в Бургас

OFFNews - Бургас 04 ноември 2015 в 11:21 2837 2

Надзирателите от затвора в Бургас затвориха за кратко улицата пред него

Надзирателите от бургаския затвор се присъединиха към протеста на колегите си от сектор „Сигурност“. Служителите на институцията блокираха за кратко днес натоварената ул. „Индустриална“ в морския град. В знак на солидарност към надзирателите се присъединиха и полицаи.

По думите на демонстрантите, управляващите провеждат с тях едва ли не експеримента с моркова и пръчката.

Протестиращите посочиха, че са притеснени освен от намаляването на заплатите, което реално ще се случи, но и от орязването на отпуските и социалните придобивки, които, донякъде, компенсират тежките условия на труд.

„Обидени сме, подиграват се с нас“, коментира Валентин Мартинов, председател на синдиката на служителите в Бургаския затвор.

Той е на мнение, че едва ли не управляващите са изчакали да минат нормално изборите, а след това им казали „вие за заплати ли работите“.

Работим, за да храним семействата си. По този начин показват, че не уважават труда ни. Като ни орежат социалните придобивки, заплатите ни ще станат 500 лв. Знаете, в затвора се занимаваме с убийци, изнасилвачи. Как ще мотивираме едно младо момче да дойде да работи за 500 лв.?“, каза Мартинов.

Разровиха кошера много сериозно, въпреки че ги предупредихме вчера в министерството, че ще възникнат спонтанни протести, добави Генади Тенев, председател на местния синдикат на МВР.

Той припомни, че още лятото са искали оставката на Румяна Бъчварова, но единственото, което е станало, е че тя им се е разсърдила. Тенев посочи, че отпуските така или иначе не могат да се вземат в пълния им размер в системата, а сега се говори и за намаляването им.

Днес се очаква нов протест в Бургас, който да събере недоволните полицаи на площад „Тройката“ след 17 ч.
Снощи протестиращите се събраха пред сградата на областната дирекция на полицията и за кратко блокираха движението по ул. „Христо Ботев“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови