TTIP - за, против или какво?

Николаос Цитиридис 30 март 2015 в 15:51 12408 17

Днес в Информационното бюро на Европейския парламент в София се проведе първият от поредицата дебати, посветени на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (TTIP).

Дебатът бе организиран от евродепутата от Реформаторския блок Светослав Малинов, а в него взеха участие Десислава Николова /Институт за пазарна икономика/, Кирил Петков /предприемач и съосновател на MoveBG/ и Георг Тупарев /ПП „Зелените“/.

Какво е TTIP?

TTIP е споразумение, което е критикувано и подкрепяно още преди да се знае точно какво ще представлява.

За TTIP се знаят някои основни неща - това ще бъде документ, който на практика ще отвори търговските граници между САЩ и целия Европейски съюз. Ще отпаднат мита, излишна бумащина, такси, които ще улеснят бизнеса. Но и това не е сигурно.

Покрай всички тези, на пръв поглед позитиви, има множество съмнения и критики, когато става въпрос за TTIP.

Някои смятат, че споразумението ще даде власт на компании и корпорации и те ще придобият особено влияние върху държавите.

Крайните критици смятат, че това споразумение е новата АКТА, която - добре помним- успя да вдигне на протест цяла Европа.

Засега обаче става дума единствено за хипотези, защото на практика този документ не е влязъл в сила и това няма да стане скоро, тъй като е в процес на разработка от юристи и специалисти.

Това, което се очаква да се случи в бъдеще, е TTIP да бъде приет (евентуално) от евродепутатите чрез гласуване в ЕП и чак след това споразумението да премине за гласуване във всички 28 държави-членки на ЕС.

Дебатът

Конферентната зала в Дома на Европа днес беше препълнена , което показва, че интересът към темата е голям.

На организаторите дори им се наложи дори да пуснат стрийм в съседната зала, за да могат всички присъстващи да изслушат добре мненията "за" и "против" споразумението.

Микрофонът първо бе предоставен на Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Тя бе и единственият участник, който поднесе своята информация чрез презентация.

Според нейните данни България всяка година изнася към САЩ стоки и услуги на стойност 600 млн. долара. 30% от този приход идва благодарение на износа на техника и машини.

3/4 от това, което предлагаме на САЩ, пък е конкурентоспособно и също толкова голяма част от износа се облага с нулево мито - тоест при приемане на споразумението разлика тук българският износител може и да не усети, сподели Николова.

Друго мнение, крайно против TTIP, даде Георг Тупарев от "Зелените". От примерите, които той даде, стана ясно, че заради малкото забранени хранителни добавки в САЩ и заради TTIP Европа може да се "наводни" от продукти с пестициди и ГМО - неща, които в голямата част на ЕС са забранени или ограничени.

Споразумението е в интерес само на "Монсанто" и компаниите на братята Кох, добави Тупарев. 

Според него развитието на модерната фармацевтиката ще спре, а американските компаниите ще ни продават "аспиринчета и виагра".  

Обнадежден за споразумението беше предприемачът и съосновател на MoveBG Кирил Петков. Той "разсече" съмненията, че TTIP е свободният път на американските корпорации към Европа.

"През 2002 година работих за американска мултимилионна компания за бланширани картофи, която имаше и офис в Брюксел. Всеки трети картоф, който потребителят яде в някоя верига за бързо хранене, е на тази компания. И още тогава имаше стотици такива американски корпорации, които вече се бяха разпростряли в Европа и без това споразумение", сподели Петков.

Според предприемача,чрез премахването на излишната документация TTIP ще е в полза на малките компании, които искат да се разраснат. Това си мнение Петков отново подкрепи с личен пример.

"Наша фирма продава пробиотик в Ню Йорк, който - бих могъл да кажа - е силно конкурентоспособен и много по-добър от всички останали. За да се продава там и да има всички законни лицензи и документации, трябваше да се дадат 250,000 долара. Ако съществуваше TTIP, парите щяха да бъдат около 20,000 долара", каза Петков.

Следващият етап от дебата е разговор за ролята на споразумението в сферата на европейското земеделие. Събитието ще бъде отново в Дома на Европа в София този петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!