Цачева: Цената на имота ми не е 4 пъти по-ниска от пазарната, не знаех, че и Цветанов има жилище там

OFFNews 20 март 2019 в 20:33 9704 5

Снимка gerb/pleven

Цената, на която съм закупила имота си, не е 4 пъти по-ниска от пазарната, това е спекулативно твърдение. Това заяви правосъдния министър Цецка Цачева пред bTV. 

Според изнесени от Антикорупционния фонд данни Цачева и сестра ѝ Ирина Цачева Томова са закупили жилище от строителната компания "Артекс" при цена от 670 евро на квадратен метър, макар че според отдел „Продажби“ компанията жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2200 евро на квадратен метър без ДДС.

Цачева обаче подчерта, че е купила апартамента от "Артекс" в груб строеж. 

"Отговорих още миналата седмица на Антикорупционния фонд на зададените към мен въпроси. Нотариалният акт, вписан в документите, с които са публични в имотния регистър и се разполага с тях, е придобит имот в груб строеж, т.е. преди акт 16. Така е по нотариалния акт и в никакъв случай не е вярна цената, която излиза в публичното пространство", посочи тя.

Цачева обясни, че има подписан предварителен договор с фирмата през 2017 г., за плащане "на зелено", като сумите са превеждани изцяло по банков път с начислени данъци, а единствената отстъпка, която е получила, била да я изчакат да продаде апартамента си в Плевен, за да плати строителството между грубия строеж и акт 16. 

На въпрос как се е свързала с фирмата, тя отвърна, че е видяла изкопа и се е поинтересувала коя е фирмата и няма допирни точки в работата с тази фирма.

"По никакъв начин то не е свързано с работата ми преди, работата ми сега, не ми е известно да е ползвало средства по обществени поръчки, така че категорично няма конфликт на интереси, това са едни чисто договорни отношения, които има между мен и съсобственика на жилището, сестра ми”, каза Цачева.

"Разполагам с всички документи, обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната декларация, която предстои да подам в сроковете за това, подробно ще видят какви имоти съм продала, как съм придобила и какви задължения имам към фирмата”, увери тя.

Министърът подчерта, че за нея имотът не е евтин, тъй като цената му е над четирицифрена. 

„Това е цена на имот в груб строеж, изрично е записано в нотариалния акт, това не е завършен обект, той все още е негоден за живеене, не се обитава този апартамент", допълни Цецка Цачева.

Тя обясни, че това жилище било единственият имот на три поколения, след като са разпродали притежаваните до момента, за да могат да го купят.

„Над 600 евро на квадрат е сумата, това е грубият строеж, незавършен имот, без акт 16. Аз имам по предварителен договор една част от сумите са изплатени, друга част имам да платя, фирмата ми направи отстъпка да ме изчака да продам, тъй като към момента на нотариалния акт нямах възможност да платя цялата сума. Нека да се извърши проверка, да стане публично ясно. Дължа с падеж в края на месец май сума за довършване между вида, в който е бил имота към момента на нотариалния акт и това, което е след акт 16. Минали са няколко месеца след това и това е нещо, което съществува в документа и обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната ми декларация всичко това ще бъде обяснено”, каза Цачева.

Тя отрече апартаментът да има личен асансьор и обясни, че има асансьор на етажа. 

Цачева е категорична, че не е знаела, че Цветан Цветанов също има жилище там. 

„Живея в този квартал в момента, видях изкопа, поинтересувах се коя е фирмата, нямам допирни точки в работа с тази фирма, това са чисто търговски отношения между дружество и клиент”, обясни тя и допълни, че не е използвала брокер, а лично се е свързала с фирмата, като е разговаряла и със собствениците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

21.03 2019 в 07:55

Тая фирма има специално отношение към политиците. Ако не е корупция е страх. Все зле.

20696

4

Новак

21.03 2019 в 07:39

Не знам с какво този квартал ( и тази улица специално) така силно привличат комунистическата номенклатура? Това им сякаш някакво сакрално място. На времето и Луканов и други партийни величия бяха там.
Или просто това е желанието на мижитурката да прилича на ментора си?
Все пак на онези им трябваха 40 години, за да достигнат до степен на безочие и наглост, която сегашните комунисти стигнаха за има няма 10 години на власт. Тези направо докараха БСП да изглеждат като подсмърчащи пионерчета гледайки как батковците им крадат като за последно.
Тези са ясни - крадлива номенклатура закърмена с комунистическата идея. Но защо все още има идиоти, които гласуват за тях? И то не малко! Ще трябва да се пренапише Библията - 40 години няма да стигат от роба да стане свободен човек. След 30 години би трябвало поне тези отрепки да не могат така да вилнеят.

21061

1

рамбо

20.03 2019 в 21:00

Заменям 2 керпичени къщи в село Долно Мисирково за апартамент 350м2 с 2 гаража и собствен асансьор в центъра на София. За контакти: тел......или ме търсете в щаба на ГЕРБ