Станишев събира премиери и лидери на ПЕС в Мадрид

OFFNews 20 февруари 2015 в 10:49 1694 1

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС/Елена Героска

Сергей Станишев

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев събира премиери и лидери на ПЕС на среща в Мадрид този уикенд. Очаква се приемането на декларация и план за създаване на нови работни места в Европа. Ще бъдат обсъдени и мерки в борбата с тероризма.

"Една от основните цели на съботната среща е да направим така, че събитията от Париж и Копенхаген да не се случат никога повече. Вече нееднократно заявих, че без България и Румъния в Шенген в Европа няма да има сигурност. Ще поискам подкрепата за двете държави на този най-висок форум на левите лидери", заяви Станишев преди срещата.

ПЕС избра Мадрид, за да подкрепи Педро Санчес и партията му на предстоящите местни и парламентарни избори. Домакин на събитието е испанската социалистическа работническа партия /PSOE/.

В срещата ще участват председателят на ЕП Мартин Шулц и  председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела. Европейската комисия ще бъде преставена от Федерика Могерини – заместник-председател и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, Франс Тимерманс – първи заместник-председател на ЕК, както и от еврокомиксарите по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, регионална политика Корина Крецу и по околна среда Кармену Вела.

Участие ще вземат още премиерите на Франция – Мануел Валс, на Малта – Джоузеф Мускат, на Швеция – Стефан Льовен, на Румъния – Виктор Понта, както и вицеканцлерът на Германия – Зигмар Габриел. Ще присъстват и лидерите на партиите от Унгария, Холандия, Люксембург, Ирландия, Португалия,  Норвегия, Дания, Белгия и Полша. България ще бъде представена лично от председателя на НС на БСП Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews