НС реши: Зеленият сертификат няма да важи за депутатите

ГЕРБ се обиди от решението и голяма част от парламентарната ѝ група напусна пленарната зала

Йорданка Веселинова 10 декември 2021 в 10:33 5112 1

Снимка parliament.bg

След пет дни спорове и три дни на разгорещени дебати в пленарна зала за въвеждането на зеления сертификат, депутатите най-сетне гласуваха предложението. То беше отхвърлено със 102 гласа "против" срещу 77 гласа "за" и 16 гласа "въздържал се". Предложението на ГЕРБ за промяна на правилника на парламента всъщност не предвиждаше включване на Народното събрание в схемата на зеления сертификат, а беше отхвърлено предложението им депутатите без сертификат да могат да работят дистанционно от вкъщи, както карантинираните

ПП, ИТН, БСП и "Възраждане" гласуваха с против, депутатите от ДБ с "въздържал се", а ГЕРБ и ДПС - бяха "за".

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която е и вносител на предложението, се обиди на вота и преобладаващата ѝ част напусна пленарната зала. Преди да си тръгне от заседанието, Тома Биков заяви, че щом няма зелен сертификат за депутатите, то той трябва да бъде отменен и за всички останали граждани. Той заяви, че ГЕРБ-СДС ще внесат такова предложение.

Форма на държавен преврат ли е въвеждането на зелен сертификат - какво смятат политическите партии?

Вчера депутатите трябваше да гласуват точката, но времето за обсъждане на два пъти не достигна за депутатите и отложиха вота за днес. Тя трябваше да бъде последна в дневния ред, но народните представители решиха да я разгледат първа, а след това да изслушват министрите, които бяха в зала за петъчния парламентарен контрол.

Началото на спора "за" и "против" зеления сертификат за депутатите?

Предложението за въвеждане на възможност за дистанционно участие на карантинираните депутати обаче бе прието. Вчера Асен Балтов от ГЕРБ опита да прокара зеления сертификат през тази точка. Причината - тезата на "Възраждане", които видяха в здравния документ опит за изхвърлянето им от пленарна зала. 

"Най-висшето право е правото на живот", заяви проф. Симидчиев от ДБ в декларация по повод твърденията, че зеленият сертификат е дискриминационен и  ограничава права. От обединението призоваха за въвеждане на зелен сертификат и за депутатите, защото правилата трябва да важат за всички. Вчера от ДБ заявиха, че няма да подкрепят предложението.

Тошко Йорданов от ИТН пък се скара на ДБ, че не са последователни в решенията си. Йорданов заяви, че позициите им се променят за дни. Вчера от "Демократична България" обявиха, че подкрепят въвеждането на зелен сертификат, но няма да гласуват "за" предложението на ГЕРБ. Аргументът - зеленият сертификат не е основна тема в тяхното предложение.

Атанас Славов пък го контрира, че ДБ ще направи алтернативно и  цялостно предложение.

От БСП и днес подкрепиха предложението, но разкритикуваха, че то идва от ГЕРБ, чиято политика била да затвори учениците вкъщи. Крум Зарков заяви, че депутатите със зелен сертификат ще бъдат принудени да работят от пленарна зала, докато тези без ще могат да избират дали да идват в зала или не.

Темата "за" или "против" въвеждането на зелен сертификат се оказа любима за "Възраждане". Депутатите на Костадин Костадинов изчерпаха времето си за изказвания, заради което се наложи то да бъде удължавано. Очаквано партията повтори тезата си от вчера и призова за отпадане на зеления сертификат.

Вносителят на предложението Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че е смешно трети ден да продължава обсъждането на елементарен казус. Делян Добрев заяви, че всеки без сертификат в зала е нарушител и трябва да бъде глобен. Той се обърна към служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който беше в залата заради парламентарния контрол, и го призова да направи проверка и да глоби нарушителите.

"Миналата седмица се клехте в Конституцията и законите, тази седмица с първото си решение искате да ги нарушавате", беше категоричен той.

Зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева пък заяви, че НС е работно място и достъпът на депутатите до работното им място не може да бъде ограничаван.

"Това не е МОЛ, където се разхождаме за по няколко часа", заяви тя.

Тази ѝ реплика беше остро разкритикувана от ГЕРБ, които с възгласи я контрираха, че и търговските центрове са работно място на десетки хора.

Единственото изказване от ПГ на "Продължаваме промяната" направи Асен Василев, който поиска спиране на дебата и преминаване към гласуване.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС пък го контрира и обясни, че дебат може да бъде прекратен само при второ четене на закони. Все пак обаче председателят на НС Никола Минчев от ПП прекрати обсъждането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!