Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Петков: Задължителна ваксинация няма да има. Костадинов: И за вас ще има бял автобус

Не искам да съм премиерът, който отброява умрели хора, заяви в парламента министър-председателят

Ружа Райчева 07 януари 2022 в 10:43 13088 6

Снимка Архив

Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Всичко друго би било популистко и неправилно за живота на българския народ. Не искам да бъда премиерът, който отброява бройки умрели хора.

Така отговори премиерът Кирил Петков на въпрос от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на изслушване в парламента за това кога ще премахне зеления сертификат. 

Според Костадинов сертификатът е равностоен на задължителна ваксинация. Той отново обяви, че другата сряда ще има "много голям протест" пред Народното събрание срещу мярката.

Кирил Петков категорично заяви, че докато е премиер, няма да наложи задължителна ваксинация и в момента такава няма.

"Вчера 72 човека са починали от коронавирус, като само двама от тях са били ваксинирани. Последните две седмици 944 човека са починали, от тях само 71 са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати, за които нямаме данни, а ще се борим да ги разкрием", каза премиерът.

Откакто новото правителство е започнало програмата за допълнителна информираност и стимули - над 92 000 души са се ваксинирали през последните 3 дни, добави той.

"Това е единственият начин България да запази здравето на своето население. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите. Кога ще има спиране на ползването на зеления сертификат, зависи само от това колко човека са заболели и колко са в болница", посочи министър-председателят.

Лидерът на "Възраждане" не остана доволен от отговора на въпроса си и отново напомни за протеста другата сряда. Докато Костадинов репликираше премиера, се обърна към провикващ се депутат от БСП с думите: "Спокойно, и за вас ще има бял автобус!"

"Бил съм на протестите пред белия автобус, приветствам протестите, не ме е страх от тях. Това е начинът гражданите да изразяват мнението си. Последното нещо, от което ни е страх, е протестът", коментира изказването му премиерът. 

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" заяви, че ваксинацията трябва да е доброволен акт. Той попита Петков дали смята, че зеленият сертификат е това, което ни предпазва, и дали е консултирал позицията си с премиерите на Нидерландия, Франция, Белгия и всички, които имат между 85-90% сертифицирано население.

"За мен дългосрочните зелени сертификати са ограничение, което не работи за българския бизнес и българското общество. Съзнаваме, че не е перфектното решение, но в момента е правилното. Не го харесваме, повярвайте ни", отговори му Кирил Петков. 

Премиерът заяви, че се страхува да има умиращи хора, чакащи по стълбите на болниците.

"Ние не сме идеолози по зеления сертификат, ние мислим. Ако имате по-добри предложения, сме готови да ги чуем", добави той. 

Екатерина Захариева от ГЕРБ пожела Петков да изясни позицията си относно Северна Македония: 

"В интервю през декември казахте, че ще направите бърз процес за прием на Северна Македония в ЕС в рамките на шест месеца, а в същото време външният министър Генчовска заяви, че няма промяна в позицията на България. Преди няколко дни казахте, че ще посетите Скопие – пак от медия, не от прессъобщение разбираме това."

Според нея Петков не е съгласувал плановете си с коалиционните си партньори. Захариева попита премиера дали има намерение да промени съществуващото национално съгласие и да го замени с нещо друго, и ако да, дали това е координирано с коалиционните му партньори и МВнР:

"Позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва, всички точки са точно както сме го направили в споразумението ни, което бе излъчено онлайн и всички български граждани успяха да го видят", отговори ѝ Кирил Петков. 

Той добави, че 5 отделни комисии ще надградят тези отношения - в сектори като инфраструктура, култура и евроинтеграция. 

"Не разбирам защо 2021 г. нямаме влакова или самолетна връзка София-Скопие. В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която бе съгласувана пред очите на българския народ, имаме пълна координация в Министерски съвет по темата", каза министър-председателят. 

Според Кирил Петков с посещението си в Северна Македония на 17 януари той ще покаже, че добросъседството е основен принцип на България спрямо Северна Македония.

Захариева му отвърна, че вече 2-3 години президентът на Северна Македония Стево Пендаровски не е посещавал България и се надява това да се случи.

"Много се надявам да не научаваме от медиите за плановете на правителството. Мисля, че много скоро ще разберете защо ги няма тези неща (бел.ред. - влакова и самолетна връзка към Скопие)", иронично отбеляза тя. 

Премиерът благодари за "положителните пожелания" и добави, че се надява правителството да покаже разликата между добри планове и реализирани резултати.

Мораториумът ще падне в момента, в който направим целия анализ и сме ограничили всичко течове от система. 1,5 млрд. е цялостният пакет за бизнеса. Тези помощи ще започнат от около 185 лв. на мегаватчас. Идеята е, че има големи бизнеси, които са договорили добри цени, а с една директна субсидия отиват почти на нула.

Това заяви малко по-късно премиерът след изслушването си по време на редовния парламентарен контрол. Той добави, че бизнесът се чувства подкрепен в нормалните рамки на бюджета.

"Не съм вдигал телефона на КЕВР. Като регулатор те трябва не само да казват цената на тока, но и да влязат във всичките дружества на енергийната система, където да направят анализ на всички цени", каза той.

Петков коментира, че трябва да сме сигурни, че целият енергиен капацитет, който имаме в България, се използва:

"Едновременно с това трябва да прегледаме дали всички договори са изрядни. През последната седмица с енергийния и финансовия министър търсихме възможности за намаляване на цената на газа. Работим и по увеличаването на доставките на ток. Миксът и договорите трябва да са направени така, че да минимизират цената на крайния потребител."

Премиерът заяви, че би се радвал да имаме регулатор, който да влиза в детайли защо цените са се качили толкова, преди да обяви покачване на цените с 30%. По отношение на АЕЦ Белене Петков коментира:

"Енергийната ни система трябва да е с най-ниската възможна цена. Трябва да имаме максимална независимост и трябва да сме в крак с времето, така че да сме максимално в посока зелена енергия. Трябва да се направи анализ на най-евтините цени – не се прави харесвам Белене, не харесвам Белене. "

Той сподели, че одобрява идеята за използването на геотермална енергия, тъй като в България има огромно богатство на минерална вода и попита: "Какво по-хубаво да направим българска електроенергия без внос?".

"Ние се влияем само и единствено от българския интерес, никой не може да ми вдигне телефона и да ми каже нещо, което аз да направя и да противоречи на българския интерес", каза още Кирил Петков.

Ако достигнем 70% ваксинирани, може да падне изискването за зелен сертификат, коментира той пред журналисти по темата за COVID мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

5

ваксиниран

07.01 2022 в 17:33

А си миете зъбите всеки ден... (надявам се)

2000

4

clinical

07.01 2022 в 15:28

@ fishcake1
https://offnews.bg/zdrave/ek-podkrepi-makron-za-vavezhdane-na-vaksinatcionni-propuski-767999.html
Нищо не си измислям. Хората трябва да се замислят какво точно ги чака...
И да разберат, че посредствените политици в комбинация с медии и международни компании са им подготвили постоянно стригане, а после - криза, по-голяма от 2008.
Аз казах! Хау!

2210

3

fishcake1

07.01 2022 в 14:41

Clinical, абе какви простотии съчиняваш, добре ли си с главата? Възраждане ли ти напълниха главата с глупости?

2000

2

clinical

07.01 2022 в 11:50

Съвсем скоро ще стане очевидно следното: ако искаш да работиш или ще се бодеш по 4 (четири) пъти годишно или ще си плащаш по два теста седмично.
Кирчо лицемера!
Не бял автобус, камара камиони заслужавате!
Въпрос за 100 лева:
Къде е обещания анализ на Стоименова-Сербезова за ползата от сертификата?
А) Не е изготвен; Б) В коша за боклук на Дондуков 1; В) В коша за боклук на Козяк; Г) За съгласуване в ЕК.
 
X

Подкастът на OFFNews