Депутатите отново не си въведоха зелен сертификат (обновена)

Йорданка Веселинова 09 декември 2021 в 12:18 3589 5

След четири дни спорове депутатите отново не успяха да си въведат задължителен зелен сертификат за достъп до пленарната зала. Предложението не беше гласувано заради началото на парламентарния контрол.

Очаква се то да бъде отхвърлено, защото "за" се обявиха само от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. ДБ и ПП заявиха, че ще се въздържат, а категорично против са ИТН и "Възраждане".

След края на парламентарния контрол депутатите отново се върнаха към дебата, но пропуснаха да удължат работното време на НС и така отново времето не стигна за гласуване на предложението.

В началото на седмицата се разрази спор "за" или "против" въвеждането на зелен сертификат за народните представители. 

Днес депутатите трябваше да гласуват проект за решение за разрешаване за дистанционно гласуване за карантинираните депутати. Предложението е внесено от Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промяната". 

Асен Балтов от ГЕРБ-СДС обаче предложи редакция, чрез която зеленият сертификат да стане задължителен за депутатите. Той бе категоричен, че народните представители трябва да бъдат пример и да следват законите и разпоредбите.

Зеленият сертификат скара народните представители в понеделник. След консултациите при президента Румен Радев Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че ще поискат въвеждането му за Народното събрание. На следващия ден председателският съвет отхвърли предложението, а от ГЕРБ коментираха, че дистанционното гласуване е възможност народните представители, които са без зелен сертификат, да могат да участват в гласуванията и обсъжданията. Причината за опита на ГЕРБ да прокара това предложение през решението за дистанционно гласуване е изказването на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че зеленият сертификат "представлява скрита форма на държавен преврат", който цели да изолира партията му от НС.

Георги Свиленски от БСП подкрепи предложението, но изтъкна, че тези дебати в пленарната зала могат да се превърнат в още една предпоставка, която да откаже обществото да се ваксинира. Според Свиленски нужда от дебат няма, а сертификатът трябва да важи за всички - без значение дали са народни представители или не. Позицията на Столетницата се промени за няколко дни - във вторник лидерът на партията Корнелия Нинова коментира, че депутатите имат по-важна работа, а зеленият сертификат не е належащ въпрос.

От ДПС подкрепиха предложението. Джевдет Чакъров заяви, че всички от ПГ на движението са ваксинирани. Той коментира, че народните представители трябва да дават пример, а не да всяват страх от трибуната на НС.

Очаквано, предложението на ГЕРБ беше категорично отхвърлено от "Възраждане", които в поредица от изказвания настояха то да не бъде приемано, защото целта му била да изхвърли от зала депутатите на Костадин Костадинов.

Станислав Балабанов от ИТН подкрепи тази теза и заяви, че зеленият сертификат е "дискриминационна форма".

Костадин Ангелов от ГЕРБ ги упрекна и заяви, че народните представители не са богоизбрани и за тях трябва да важат същите правила, които важат за всички останали.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров предложи зеленият сертификат да не бъде въвеждан, защото предложението не било по темата. Той предложи изискванията за достъп до сградата да се обсъждат допълнително.

Проф. Александър Симидчиев от ДБ заяви, че коалицията подкрепя въвеждането на зелен сертификат, който не е форма на дискриминация. Той обаче заяви, че ПГ на ДБ ще гласува с "въздържал се", защото предложението на ГЕРБ не е по темата.

След двучасова пауза на дебата заради парламентарния контрол, Александър Ненков от ГЕРБ обвини депутатите, които заявиха, че подкрепят предложението, но няма да гласуват за него, в "лицемерие".

От "Възраждане" също се активизираха против зеления сертификат. Николай Дренчев призова зеленият сертификат да бъде отменен.

*Текстът е обновен в 13:50 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

09.12 2021 в 15:11

Подляри. Визирам ПП и ДСБ.

След няколко месеца ще въведат задължително ваксиниране, ще видите. Не искам да споря дали това е за добро или зло, просто ще стане. огава точно те ще го пропагандират.

А сега, за да избегнат краткосрочни негативи, се правят на ощипана мома.

1331

4

ваксиниран

09.12 2021 в 15:00

Пълни глупаци до един.

5827

3

pisnamiotmutri

09.12 2021 в 13:29

ИТН и Възраждане са против. Едните даже ще са в управлението. Трудно се извиват ръцете на еничари и чалгари.

10212

2

Човека

09.12 2021 в 13:16

Не "депутатите" а някои партии. И как това, да си направиш тест за да докажеш че не си носител на зараза, нарушава правата ти? Каква е разликата с обикновените хора?
Възраждане няма да ги коментираме даже. Ако един е заразен то трябва целия парламент да се карантинира. Един да ги накашля и ето ти "държавен преврат"

6145

1

kokoten

09.12 2021 в 12:48

Срамота....