Най-сетне зелена светлина за зеления сертификат в парламента

Йорданка Веселинова Последна промяна на 06 януари 2022 в 16:18 3632 0

Снимка parliament.bg

Правната комисия даде зелена светлина на въвеждането на зелен сертификат в сградата на Народното събрание. С 11 гласа "за" и 3 "против" проекторешението беше подкрепено в комисията. Това е първият успех по казуса от началото на 47-то НС. 

След вчерашния неуспешен опит за гласуване на сертификата в комисия, днес беше свикано извънредно заседание на правната комисия с цел за максимално бързото му въвеждане за депутатите.

Да има ли изобщо заседание?

Петър Петров от "Възраждане" започна ударно участието си в комисията и се представи като депутат с голям опит. Също както колегите си от ГЕРБ-СДС той се оказа вещ в процедурните хватки. След него се включиха още Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Така трите опозиционни партии се обединиха срещу предложението на "Продължаваме промяната" и поискаха темата да не се разглежда днес, тъй като не била спешна. Към тях се присъедини и Ива Митева от ИТН. Тя също възрази срещу начина на свикване на извънредно заседание.

Мирослав Иванов от ПП ги контрира, че е време да спре политическото говорене и най-сетне депутатите да започнат да работят по важните теми. Той беше категоричен, че именно въвеждането на зеления сертификат е неотложна тема, особено с оглед нарастващия брой на заразените и опазването на здравето на работещите в сградите на Народното събрание.

Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС подкрепя въвеждането на зеления сертификат, но не и начинът, по който той се въвежда. Тя заяви, че от ГЕРБ вече е внесено такова предложение и ако новите вносители не искат то да бъде прието, то би трябвало двете предложения да се гледат заедно в комисия, тъй като се отнасят за една и съща тема. Тази теза бе подкрепена и от Десислава Атанасова, която не е член на комисията, но присъстваше на заседанието заедно с Костадин Ангелов, Асен Балтов и Лъчезар Иванов.

Председателят на комисията Милен Матеев от ПП отговори, че това предложение не може да бъде включено в дневния ред, защото не е разпределено от Никола Минчев към комисията.

Така спорът се измести от чисто здравната тема към парламентарните процедури. Това беше и тезата на Антон Тонев - председател на здравната комисия, която вчера прие зеления сертификат. Според него е напълно неправилно здравните теми да бъдат измествани от политическо говорене. Той обясни още, че предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждането на зеления сертификат би разрешило на депутатите да отсъстват от работа за неограничен срок от време.

Ура! Проекторешението влезе в дневния ред! 

С 11 гласа "за", 4 "против" и 5 "въздържал се" все пак дневният ред бе приет и най-сетне започна обсъждането на проекторешението. Това обаче не се понрави на ГЕРБ и членовете на комисията от партията напуснаха зала с аргумента, че в същото време заседават и други комисии.

След това започнаха и предложенията по същество. Цветан Енчев от ДПС поиска да отпадне заложената в предложението точка, според която при образуване на опашка за тестове пред НС депутатите ще влизат с предимство. Това предложение не бе прието.

Ива Митева предложи както депутатите, така и всички сътрудници в НС да си плащат тестове сами. Тя предложи още журналистите да не влизат в НС със сертификат. (След вчерашната редакция се планира депутатите сами да пращат за тестовете си, а всички останали - не.) Митева поиска още тестовете да не се съхраняват в НС, каквото предвижда проектопредложението. Предложенията ѝ също не бяха приети.

Христо Иванов пък попита какво ще се случва с депутатите, които нямат зелен сертификат и откажат да се тестват. 

"И сега на входа на сградата ни мерят температурата, но спират ли се депутати? Едва ли от НСО ни измерват температурата само защото се интересуват как се чувстваме", иронично отбеляза той.

Отговор не бе даден и така проекторешението все още не дава ясен механизъм, чрез който ще се процедира, ако депутат откаже да се тества.

След кратко обсъждане проекторешението беше подкрепено в комисия и така въвеждането на зеления сертификат и за депутатите изглежда все по-възможно, макар и с голямата отсрочка до 24 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови