ГЕРБ иска отпадане на зеления сертификат в парламента, ДБ - с компромисно предложение

Йорданка Веселинова 10 декември 2021 в 17:23 4260 0

Снимка parliament.bg

Обрат по казуса нужен ли е зелен сертификат за народните представители. От парламентарната група на ГЕРБ-СДС поискаха отпадането му за всички, след като тяхното предложение за въвеждане на зелен сертификат за депутатите днес беше отхвърлено. От "Демократична България" пък правят нов опит да го въведат.

Първата седмица на 47-НС премина в спорове "за" или "против" задължителния зелен сертификат за достъп до пленарна зала.

Всичко започна още на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев, след края на които от ГЕРБ обявиха, че ще поискат въвеждането му и за народните представители.

Предложението разедини политическите формации, като дебатът се пренесе от фейсбук в пленарната зала.

След три дни дебати в зала депутатите все пак днес решиха да не си въвеждат ограничения за достъп. Предложението, направено от ГЕРБ-СДС, беше отхвърлено със 102 гласа "против" срещу 77 гласа "за" и 16 гласа "въздържал се".

Решението стана повод от "Възраждане" да поискат промени в Закона за здравето, а от ПГ на ДБ обявиха, че предложението на ГЕРБ е дискриминационно и заявиха, че ще внесат алтернативно.

Край на зеления сертификат?

Новото предложение, внесено днес от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, иска НС да приеме проект за решение, с който депутатите да задължат здравния министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта си за представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или негативен резултат от тест за достъп до обществени места.

Те мотивират искането си с това, че заповедта се "прилага различно в различните сектори на обществения живот". Депутатите от ГЕРБ изтъкват, че неприлагането на правилата е довело до "привилегировано положение на народните представители, спрямо всички български граждани".

В пленарната зала това предложение очаквано беше приветствано от "Възраждане". 

Втори опит: Зелен сертификат и за депутатите

Същевременно д-р Александър Симидчиев и народни представители от “Демократична България” внесоха свой проект за решение на Народното събрание за достъп до двете парламентарни сгради в условията на извънредна епидемична обстановка. Предложението предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда.

ДБ предлага тестовете за депутатите, сътрудниците, администрацията и журналистите в НС да бъдат безплатни, а разходите да се поемат от НС.

От ДБ изтъкват, че зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свободата на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно

Същевременно - изтъкват депутатите от “Демократична България” - сградата на Народното Събрание е с площ над 300 кв.м. и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве.

ПП имаше сходна позиция по време на дискусиите в парламента. Те се обявиха "за" зеления сертификат, но изтъкнаха, че няма да подкрепят предложението, защото не беше в дневния ред.

Христо Петров от "Продължаваме промяната" потвърди във фейсбук, че предложението за зеления сертификат ще се гласува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови