Президентът: Хората измират не от коронавируса, а от хаоса и лошото качество на живот

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2020 в 14:11 7022 3

Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата, заради напускащите от 10 г. лекари и медицински сестри и от лошото качество на живот. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

"Умират от лошо качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на много други опасни болести“, подчерта държавният глава. Той отбеляза още, че НЗОК се източва, не се правят никакви реформи, закриват се общински болници, а "сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните".

Според Радев противоепидемичните мерки се вземат на пожар, без да се вземат предвид социални и икономически аспекти, без да се мисли и за последствията от тях.

Президентът определи Бюджет 2021 като разоряващ. "Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени", каза Радев. Но подчерта, че няма да се първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Радев не пропусна и темата за неслучилия се нов основен закон. "Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна (…) Премиерът използва конституцията, за да спечели още няколко месеца на власт с целта те да правят изборите по техните правила".

На критика бе подложена и политиката на кабинета по въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

"Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация", коментира държавният глава. И допълни, че след „открит и спокоен разговор“ всичко, наследено от Титовия режим, трябва да отпадне от исканията на македонска страна и така ще стане възможно България да подкрепи механизъм с ясни критерии, възможност за верификация и ясни измерители на постигнатия прогрес".

:Затова сега ще бъде груба грешка, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една отново пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2017 г., без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение“, подчерта президентът.

Румен Радев защити решението си да не приеме назначението на бившия външен министър Даниел Митов на дипломатически пост, тъй като принципът му е "да изпраща утвърдени доказани професионалисти от кариерата", които да отстояват интересите на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

27.11 2020 в 15:47

Какъвто и да е Президента Радев, в случая е абсолютно прав. От 2009 година няма покачване, а напротив на качеството ма живот. В другите държави тогавашната криза мина и замина, а при нас е перманентна. За здравеопазването нищо не казвам, защото за умрелите "или хубаво, или нищо".

2900

2

Руми Лазарова

27.11 2020 в 14:54

Президентът Радев е единственият авторитет в страната, който остана на плюс.

Брутална разлика между Радев и Борисов. Замислих се, някой спомня ли си тулупа от Банкя да е водил политически дебат? Поне един път! Спомняте ли си някога Мутрагеньо да е защитавал политическа концепция срещу опонент, или политическо решение? БиБи не може да бъде друг, освен мутра. Радев може да бъде отличен политик, израсна. Можем да се гордеем с него.

4164

1

Egocentric Eccentric

27.11 2020 в 14:16

Тоя ако направи партия, аз за първи път в живота си ще отида да гласувам за ГЕРБ
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band