Плевнелиев се отчете: Не обещах всичко, но получих доверие

OFFNews 12 декември 2016 в 15:22 7544 6

Държавният глава Росен Плевнелиев отчете постигнатото по време на мандата си пред младежи от цялата страна. "Ако имаш много приоритети, всъщност нямаш нито един. Ако един политик обещава всичко, само и само за да бъде избран, той не е честен с избирателя и не работи за доверието на гражданите. Аз не обещах всичко, но получих доверие благодарение на реализираните приоритети".

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказването си на годишната инициатива "Младежка визия за развитие на България". Президентът избра трибуната пред над 120 отличени младежи от университети от цялата страна, за да представи свършеното от президентската институция през последните пет години.

Росен Плевнелиев изтъкна постигнатата прозрачност в работата и отчетността на президентската институция и открои упражняването на пряката демокрация като свой реализиран приоритет. "Обещах да инициирам референдум и го изпълних. По време на мандата ми бяха проведени три референдума, включително и един по моя инициатива - успешният референдум за електронното гласуване", напомни Росен Плевнелиев.

Измежду успехите на мандата президентът включи неназначаването на бивши агенти на Държавна сигурност за дипломатически представители на страната ни и изработването на закони и правилници за функционирането на службите за сигурност.

"Обещах съставянето на стратегия с национални приоритети – „България 2020“, и тя е факт. Сега напредваме по още по-дългосрочен план за развитие на страната до 2030 г.", посочи още президентът.

Държавният глава подчерта успеха на новите инициативи, които стартираха в рамките на неговия мандат: "Младежка визия за развитието на България", "Ден на отворените врати" в президентската институция, ежегодния "Месец на политическите консултации" с парламентарно представените политическите сили и "Съвета на президентите", който утвърди принципа на приемственост в дейността на президентската институция. Росен Плевнелиев изрази и надежда, че тези инициативи ще продължат да бъдат развивани и в бъдеще така, както по време на неговия мандат бяха продължени и надградени добри традиции на други президенти като "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта".

„Енергийната ефективност, либерализацията и независимостта помогнаха както на икономиката, така и на хиляди домакинства, а секторите на информационно-комуникационните технологии, автомобилостроенето и аутсорсинга създадоха десетки хиляди нови работни места през последните години, напомни още Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза като стратегически приоритети модернизацията и доброто усвояване на европейските средства и отчете постигнатите високи резултати. „Работихме успешно за създаването на първата иновационна екосистема в региона", каза още президентът и отново открои значението на София Тех Парк за привличането на инвестиции с висока добавена стойност в страната и региона.

В изказването си на форума президентът Плевнелиев отчете също така необходимостта от полагането на сериозни усилия в някои направления и изрази надежда, че гарантирането на прозрачно и ефективно правосъдие ще бъде основен приоритет и за следващия държавен глава.

"Културата и духовното развитие на нацията също не са припознати като ключова цел. Те се нуждаят от повече усилия и финансиране", заяви Росен Плевнелиев.

Пред младежите президентът призова и за продължаване на започнатите от него действия за модернизиране на Въоръжените сили. "Има нова програма за развитието на Българската армия, предвидени са достатъчно средства. Необходимо е добро изпълнение, за да се поздравим с успех", напомни президентът.

Росен Плевнелиев окуражи младите хора да продължават да мислят в дългосрочен план за бъдещето на страната.

"Независимо от различията във възгледите и идеите си, търсете обединение и приемственост, работете последователно и неотлъчно следвайте националния идеал", призова държавният глава, след като представи своята оценка за изминалия мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11974

7

Royale

13.12 2016 в 00:43

Единственият достоен президент, който сме имали досега. Интелигентен, почтен, родолюбец. И скромен.

16193

5

SC

12.12 2016 в 18:53

Така е когато от амбулантната търговия те хвърлят в политиката. Не може да си добър във всичко.

13604

3

In Trum we trust

12.12 2016 в 16:49

Слава Богу още малко ще го гледаме този шут.