Първан Симеонов: БСП се свива, отваря се място за нова лява формация, Радев е шансът

Настоящото управление ходи по въже, но е много харесвано в обществото, заяви социологът.

Райна Рубенова Последна промяна на 24 януари 2022 в 15:05 1989 0

Снимка Архив

Случилото се на този конгрес не говори добре за ставащото се в БСП. Партията се свива и се отваря място за нова лява формация, заяви социологът Първан Симеонов по БНР. 

Доскоро БСП е била една от последните партии, за които не е можело да се каже, че "е на някого", но сега лесно може да се каже, че е на Корнелия Нинова.

"Това е добре за нея, но не и за БСП. Инерцията е силно нещо в политиката. Тъкмо си влязъл във властта, сега защо трябва да ги променяш нещата? Но отвън се вижда по-ясна картина – изглежда все едно БСП се свива. Това, което едно време беше лекарство за БСП – че е по-енергична, с ясна отговорност на лидера, прочистена.. сега прилича на чистка, едноначалие и смаляване."

Според социолога проблемът на БСП, е че, подобно на СДС, тя не си е намерила нова работа след края на прехода и сега се свива.

"Може би това, което се случва с БСП е симптоматично на това, което се случва със старите партии въобще. На мода идват друг тип движения: по-избухливи, по-мрежови, по-аморфни и разтегливи. Партиите от доброто старо време лека-полека се свиват."

Радев е главната фигура в лявото политическо пространство

Първан Симеонов смята, че се отваря място за нова лява формация у нас, въпреки че "трудно се прави партия с отломки":

"От това, което Нинова е прочистила/разчистила от БСП, трудно може да се състави партия. По идеологически въпроси опонентите на Нинова не се различават от нея, те просто не са Нинова, това е разликата. Тук има един шанс – президентът Радев, който е главната фигура в това политическо пространство."

По думите на Симеонов електоратът на БСП е разкъсван между симпатиите си към президента и Нинова:

"Може би ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова, защото тя го разглежда като опонент. БСП като че ли проявява ревност на монополист към Румен Радев. Разграничаването от него беше грешка."

Първан Симеонов очаква, че вторият мандат ще е по-труден за президента, тъй като няма явен опонент, какъвто беше Бойко Борисов през първия.

Настоящото управление ходи по въже

"Управленският стил на Кирил Петков е много гъвкав, той дори прие част от тезите на протестиращите за зеления сертификат. Опасността е много хора да кажат: "И ранният Борисов беше гъвкав, с много харизма и мислеше в движение", и да направят паралел между това управление, и миналото", заяви Първан Симеонов.

Той каза, че управляващите могат да направят само едно нещо, което да ги различи от Борисов - да бъдат предвидими. 

"Ходи по въже настоящото управление и въпреки това мога отсега да ви кажа, че това е едно много харесвано управление."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови