Окончателно: Цацаров напуска КПКОНПИ на 1 март

Комисията за противодействие на корупцията е направила повече светци, отколкото Българската православна църква е направила през последните 100 години, заяви Константин Бачийски

Йорданка Веселинова 02 февруари 2022 в 15:07 975 0

След двучасов дебат народните представители приеха оставката председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров със 197 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

В началото на месеца членовете на антикорупционната комисия изпратиха писмени въпроси до Цацаров. Предложението беше на Георги Георгиев от ИТН, който настоя председателят на КПКОНПИ да бъде питан за размера на гражданската конфискация, извършена от Комисията от 2013 г. досега, какъв е бил определеният от съда размер, както и каква част от него е постъпила в бюджета.

Докато депутатите се чудеха как и кога да привикат Сотир Цацаров, дойде и новината, че бившият главен прокурор подава оставка от председателския пост в КПКОНПИ. Той я депозира в НС, но поиска да бъде освободен от 1 март. Оставката му дойде на фона на отправените остри критики към него, желанието на управляващата коалиция да го отстрани от длъжност и заложената в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ реформа на КПКОНПИ.

Ден по-късно, на 18 януари, достъпът му до класифицирана информация бе отнет, а той се оплака от институционален натиск. Премиерът Кирил Петков също коментира случая и заяви, че ще има последствия от изнесената от Цацаров  класифицирана  информация. Министър-председателят изрази надежда, че прокуратурата също ще бъде сезирана.

Миналата седмица председателят на КПКОНПИ в оставка беше изслушан в ресорната комисия. 

"Ако аз съм причината за всички проблеми на тази държава, ок. Подавам оставка, тръгвам си!", заяви той пред депутатите.

Тогава той отново повтори, че е депозирал оставката си и поиска да бъде освободен от 1 март. Народните представители уважиха това искане. Ива Митева обясни още, че народните представители не могат да гласуват оставката с промени - тоест Цацаров не може да бъде освободен преди 1 март.

Дебатът: Светците и спонсорите в КПКОНПИ и пандите в НС

Първи думата взе Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който изрази разочарование, че Цацаров не присъства в залата. Той се оплака и от колегите си от управляващата коалиция, които "нещо бързат и не искат да има сериозен дебат".

Биков заяви, че както тяхното предложение за компенсации, така и оставката на Цацаров, а най-вероятно и съдебната реформа, ще бъдат заметени под килима.

Константин Бачийски пък обясни, че гласуването на оставката Цацаров не може да се бави, защото КПКОНПИ е нефункционална.

"Комисията за противодействие на корупцията е направила повече светци, отколкото Българската православна църква е направила през последните 100 години", заяви той.

Тома Биков в реплика отговори, че повечето от разследваните от КПКОНПИ лица са спонсори на управляващите.

Крум Зарков от БСП заяви, че оставката на Цацаров е предизвестен факт и няма време за губене.

Радомир Чолаков от ГЕРБ разкритикува управляващите, които прекратяват мандатите на хора, заемащи публични длъжности, а след това ги захвърлят и забравят.

"Ние няма да забравим г-н Цацаров. Имаме много въпроси към него и ще продължаваме да го каним в комисията редовно", отговори Бачийски.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров призова Гешев да вземе пример от Цацаров, за да може в следващите дни депутатите да обсъдят и тази оставка.

Десислава Атанасова се надсмя над управляващите и заяви, че оставката на Сотир Цацаров вероятно ще бъде единственото решение, което коалицията ще вземе без анализ.

Две минути преди края на редовното заседание, което се очакваше да приключи в 14:30 ч., председателят на НС Никола Минчев предложи удължаване на заседанието до гласуване на оставката. Предложението беше прието и депутатите бодро продължиха с размяната на обвинения.

Възроди се и позабравеният спор между БСП и ГЕРБ. Поводът беше сравнение с анимационен герой. Явор Божанков нарече колегата си от ГЕРБ "Кунг-фу панда", Мануил Манев пък го нарече "миньонче". Тази сцена продължи четири минути и допълнително забави дебата по същество за пореден път. 

Освен това се появи отново темата за ТЕЦ-а във Варна, за който се твърди, че е на Ахмед Доган. Изплува отново и исканият от ГЕРБ компенсаторен механизъм за някои небитови крайни потребители на електроенергийния пазар, липсващият доклад на председателя на енергийната комисия и дори летните протести от 2020 г.

Размяната на обвинения продължи до 15:02 ч., когато приключи пленарният ден, а с него непродуктивният дебат по оставката. Най-активни в спора бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, които вземаха думата един след друг, председателят на парламентарната група направи 10-минутно изказване, а Тома Биков упорито искаше от колегите си да му дефинират какво значи думата "корупция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови