Кирил Петков: Има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2022 в 10:31 12491 3

Снимка Gov.bg

Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполагам, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата, обяви в интервю в предаването „Тази неделя“ на bTV премиерът Кирил Петков по повод отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

Ден преди да стане това, Цацaров обяви, че подава оставка като шеф на КПКОНПИ, считано от 1 март.

На въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ между Цацаров (когато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът отговори, че знае за какво става въпрос, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.

„Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде - не мога да кажа и не искам да спекулирам“, коментира министър-председателят.

Призива на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ към настоящия главен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата, премиерът коментира така: „Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение“.

Македония

„Обединихме се около обща позиция и тя е същата позиция, която аз казах от парламентарната трибуна – потвърждаваме съществуваща позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и теми, по които трябва да свършим работа“. Така министър-председателят коментира резултата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари. На него се обсъждаше евроинтеграцията на РСМ.

На въпроса защо е паднал срокът от шест месеца, който той определи за решаване на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков отговори: „Ако сме абсолютно точни, срокът от шест месеца, който аз поставих, беше за рамката, в която работните групи трябва да си вършат работата, като един път на месеца се срещат. Аз никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение“.

„Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България, е съобразена, е най-доброто нещо за България“, допълни Петков.

По думите му от РСМ ще се очаква „нулева толерантност към дискриминацията“ на населението с българско самосъзнание и това със сигурност ще трябва да се включи в конституцията им, но въпросът е кой ще е правилният момент.

„Това не се случва с извиване на ръце, не се случва със сила, а с конструктивен разговор, ясно разбиране кои са нещата, от които всички може да спечелим и с компромиси, които са допустими от двете страни“, допълни премиерът.

Кирил Петков категорично отрече той или друг от правителството да е водил разговор с представители на американското посолство за признаване на македонско малцинство в България. „За такова малцинство не може да се говори, по тази тема има 100-процентово твърда позиция, че тя не може да се дискутира“, подчерта той.

КСНС и карантината

Премиерът коментира и карантината на членовете на КСНС след положителния тест на председателя на парламента Никола Минчев.

„Мисля, че той постъпи много отговорно. Разбрах, че се е тествал предишния ден. Веднага, след като се е тествал и на другия ден и е разбрал, че е с коронавирус, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията.“

Петков обясни, че е стоял точно срещу председателя на НС и е категоричен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков подчерта, че е дал добър пример с това, че си е поставил бустрена доза и благодарение на това не е се е заразил от Минчев, макар да е стоял 6 часа точно срещу него.

Министър председателят защити и пиара на ПП Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при обсъждането на темата с теста на Минчев и им се е карал.

„По принцип никой не трябва да се кара на никого. Сашо Бойчев е един свестен човек, който се пали от каузи, в случая е видял, от негова гледна точка, нещо несправедливо. Но трябва ясно да се каже – властта няма право да се меси в независимите медии“, коментира министър-председателят.

Новият план за пандемията

„Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хил. души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може“, заяви министър-председателят.

Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

Петков коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров, известен с позицията си срещу ваксините и мерките.

Премиерът уточни, че не си купува политическо спокойствие, а отваря диалога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2250

3

fishcake1

16.01 2022 в 13:39

ОфНюз, олекотете си системата за регистрация и системата за гласуване - за да не коментират само Сашка Васева и Боко Мутрата под всяка новина.