ГЕРБ иска да знае предварително за гостите и материалите в антикорупционната комисия на НС

Йорданка Веселинова 13 януари 2022 в 17:49 3647 0

ГЕРБ-СДС поиска да знае предварително кои ще са гостите и какви ще са материалите, които ще се изслушват и проверяват в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Предложението на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС бе отхвърлено, но бе подкрепено ДПС и "Възраждане".

Днес членовете на комисията обсъждаха правилника си. Обикновено тези заседания протичат спокойно и бързо, тъй като се разглеждат само редакционни промени към вътрешните правила. Все пак обаче исканите от ГЕРБ промени точно в правилника на антикорупционната комисия предизвикаха интерес.

Маноил Манев аргументира предложението си с "негативни практики" на предишните два парламента. Всъщност в 45-ото НС и 46-ото НС такива "негативни практики" имаше в ревизионната комисия на Мая Манолова, в която двама бизнесмени направиха разкрития за монопол от хора, близки до Борисов, за кюлчетата и Мата Хари. Такива "практики" имаше и в оглавената от Николай Хаджигенов комисия, която на свое заседание излъчи скандалните записи от побоите по време на протестите зад колоните на МС.

"Г-жа Манолова я няма в тази комисия, спокойно. Сега ще работим малко по-спокойно", обърна се към колегите си от ГЕРБ Иван Димитров от ДБ.

Мая Димитрова от БСП пък заяви, че предварителното изпращане на списъка на гостите не е добро решение, тъй като част от тях може да се притесняват и в последния момент да се откажат да присъстват.

Тома Биков от ГЕРБ пък заяви, че това едва ли би се случвало често и допълни, че в противен случай - ако притеснението се превърне в практика, то "тази драма" ще блокира излишно работата на комисията.

В точка разни Георги Георгиев от ИТН предложи комисията да изпрати въпроси до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Той предложи Цацаров да бъде питан за размера на гражданската конфискация, извършена от КПКОНПИ от 2013 г. досега, какъв е бил определеният от съда размер, както и каква част от него е постъпила в бюджета. 

Маноил Манев заяви, че изслушването на председателя на КПКОНПИ е "супер идея", но гласуването на въпроси, които ще изискат огромен масив от данни за отговора в точка разни, в която Георгиев направи своето предложение, е недопустимо заради правилника, който депутатите приеха преди минути. Манев предложи изслушването на Цацаров да не се обвързва с конкретни въпроси, защото изготвянето на справка по тях може да отложи явяването на председателя на КПКОНПИ с месеци.

Докато депутатите се чудеха как и кога да привикат Сотир Цацаров, той съобщи, че ще подаде оставка и ще напусне поста си от 1 март. Малко след тази новина депутатите решиха въпросите да бъдат изпратени от председателя на комисията Михал Камбарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови