Цацаров: Ако аз съм причината за всички проблеми на тази държава, ок. Подавам оставка, тръгвам си!

Шефът на КПКОНПИ в оставка призна, че срещу Бойко Рашков тече проверка за недекларирани имоти и влогове

Даниела Добрева 27 януари 2022 в 17:11 5271 2

Сотир Цацаров

Снимка БТА/Владимир Шоков

Сотир Цацаров

Заседанието на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, на която бе изслушан председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров, започна с фалстарт. Още в началото се получи разногласие за начина, по който ще протече заседанието.

"Ние в момента сме комисия, а не Народното събрание", обяви шефът на парламентарната комисия Михаил Камбарев от "Продължаваме промяната" при дебат дали правилникът на НС позволява да се задават повече въпроси, отколкото в пленарната зала. 

За първи път Сотир Цацаров изложи мотивите си за оставката като шеф на КПКОНПИ. Той я подаде на 13 януари. Ден по-късно се разбра, че ДАНС му отнема достъпа до класифицирана информация. Според шефа на КПКОНПИ това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на комисията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Цацаров обясни, че е подал оставка по три причини.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с името ми ми дойдоха в повече. Моето достойнство не ми позволява да остана на поста като председател на КПКОНПИ. Няколко месеца имаше тиради за всички неудачи. Достатъчно ми беше да чуя, че България има 3 мониторингови механизма заради мен. Христо Иванов обвини мен за всички неудачи в тази държава. Не се оказа енергийната криза, COVID кризата. Почти всеки ден чета критики за това каква е моята отговорност. Ивайло Мирчев от "Демократична България" ме обвини - мен и Иван Гешев, за проблемите в енергетиката. Това ми идва малко в повече. Ако аз съм една от причините за корупцията и всичко останало, ок, аз подавам оставка. Давам възможност на тези, които ме обсипват с критики, да продължат. Ако някой си мисли, че съм се вкопчил в КПКОНПИ, се е излъгал", изтъкна Сотир Цацаров.

Според него професия председател на КПКОНПИ няма и няма нищо по-естествено да се върне в съдебната власт. Преди седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Цацаров като прокурор във ВКП. 

"Да му мислят онези, които имат професия политик", каза Цацаров. 

По въпроса за отнетия му от ДАНС допуск до класифицирана информация бившият главен прокурор обясни, че няма никаква истина в твърдението, че е подал оставка, защото е разбрал за предстоящото отнемане на допуска. Той посочи, че 15 дни, преди да обяви публично намерението си е уведомил лидерите на основните парламентарни сили. Президентът също е бил информиран, но 10 дни преди да направи стъпката, защото "така считам, че трябва да се прави". Последвала беседа с агенти от ДАНС. От въпросите им му станало ясно, че причината е историята около "ЦУМгейт". Подобна процедура имало и през август м.г. 

"Стигна се до 14 януари, когато допускът ми бе отнет с акт на председателя на ДАНС по прякото настояване на премиера и на вътрешния министър. Не смятам, че след като 20 г. съм работил като съдия, 7 г. съм бил главен прокурор, съм изнесъл класифицирана информация. Информацията бе предоставена на една телевизия. Идеята, че някой ме е уведомил за отнемането на допуска е евтин политически пиар. Нямам друг избор освен да обжалвам", коментира Сотир Цацаров.  

Шефът на КПКОНПИ обяви, че има предположение кой е източникът на сигналите и миналата година, и сега и това е Бойко Рашков. Ако се окаже грешно това предположение, Цацаров обеща се извини. Но ако допускът му бъде върнат, "с г-н Рашков ще се видим на друго място", зарече се той.

Цацаров посочи още, че обществените очаквания към КПКОНПИ са много големи и не може да се кажа, че комисията е безгрешна.

"Колкото и да се опитват да омаловажат комисията, тя сключи споразумение с Европейската прокуратура. Дефицитите са не само в закона. Дефект в закона е, че управлението и реализацията на отнетото имущество не е в ръцете на финансовото министерство", обясни Сотир Цацаров.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" напомни, че целта на днешното изслушване е депутатите да разберат защо няма ефективна борба срещу корупцията. 

Производствата за конфликт на интереси започват по сигнал, а по незаконното придобитото имущество - и от възлагане от прокуратурата. Активните проверки на КПКОНПИ са 5876. Комисията не може сама да образува имотна проверка, обясни Цацаров.

Преди две седмици членовете на антикорупционната комисия в парламента изпратиха писмени въпроси до Цацаров. Предложението бе на Георги Георгиев от ИТН, който настоя председателят на КПКОНПИ да бъде питан за размера на гражданската конфискация, извършена от КПКОНПИ от 2013 г. досега, какъв е бил определеният от съда размер, както и каква част от него е постъпила в бюджета.

Сотир Цацаров обаче посочи, че исканите данни са дошли малко преди изслушването и не е имало време за събирането на такава информация.

На въпрос на Илиян Йончев от БСП колко СРС-та са използвани за разследване на корупцията по високите етажи на властта, каква е ефективността от тях и има ли завършили производства шефът на КПКОНПИ отговори така: 

"Не мога да дам отговор с цифри, защото са класифицирана информация, а аз съм с отнет достъп. СРС се използват по искане на комисията. СРС се използват, данни са използвани и са изпратени в прокуратурата. СРС са използвани много внимателно. Това не е масова практика в КПКОНПИ. Нито тази комисия, нито тази, която ще бъде създадена от вас, трябва да прилага СРС със собствени способи за подслушване, защото това няма да доведе до нищо добро." 

Сотир Цацаров бе атакуван и за набъбващия бюджет на Антикорупционната комисия. Според депутата от "Има такъв народ" Георги Георгиев той е 50 млн. лв.

"Бюджетът на КПКОНПИ е около 21-22 млн. лв., но тя не е търговско предприятие или фирма, от която да търсите печалба. Тя е държавен орган и не е орган на съдебната власт. Да мерите печалбата й означава да мерите печалбата на МВР с отнетото имущество, или на прокуратурата, или на НС. Това е спекулативен подход", заяви Цацаров. 

На депутатско питане дали КПКОНПИ е бухалка бившият главен прокурор отговори, че тази дума е влязла в речника на Христо Иванов от ДБ и се прехвърлила в този на правосъдния министър Надежда Йорданова.

"Медийното значение на думата ми е ясно. Събрали сме се да обсъждаме държавен орган. Това е реплика от политическата пропаганда. Ако ме освободите, покажете какво можете. Чак пък този грях, че е намаляло населението на България, докато бях главен прокурор, каквото ми се приписва, не мога да понеса", изтъкна Сотир Цацаров.

Той не съобщи колко производства за политици има през мандата му начело на КПКОНПИ с обяснението, че производствата за имущество са функция на прокуратурата. Ако няма обвинение, няма как КПКОНПИ да се задейства.   

Цацаров потвърди, че има проверка за имотите на вътрешния министър Бойко Рашков. Тя засяга няколко недекларирани обстоятелства в декларацията му - влогове, в подадената финална декларация не са били отразени недвижими имоти. Но Рашков не е упражнявал натиск върху комисията. 

Сотир Цацаров призна, че има забавяне по определени преписки, но данни за умисъл няма. Това по-скоро се дължи на натоварването на инспекторите. Натрупването на преписки се дължи и на факта, че се работи по 3 закона. Ако правилата се запазят, това ще продължи, прогнозира шефът на КПКОНПИ в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1859

2

Ronik

27.01 2022 в 18:52

много интересно... Ако си причината, ставката не е достатъчна. наказателна отговорност трябва.

2210

1

fishcake1

27.01 2022 в 17:38

Солиден процент само. Айде чао, вземи и Гешев.