Окончателно: Депутатите приеха актуализацията на бюджета

Рени Петрова 30 юни 2022 в 20:51 4299 0

държавен бюджет

Снимка БТА/Владимир Шоков

държавен бюджет

Депутатите приеха актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг. 

Без спорове бяха приети предложенията за увеличение на тавана на държавния дълг - от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.; за вземане на държавно гарантирани заеми от "Булгаргаз" и "Булгартансгаз", както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво.

На 28 юни бюджетът мина в ресорната комисия, но компенсациите за ток за небитови крайни потребители не бяха приети. Тази вечер депутатите не само приеха да има компенсация, но и промениха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на сто, а базовата цена е 250 лв./MWh.

На извънредното заседание във вторник и на редовното - в сряда, народните представители приема бюджетите на ДОО и НЗОК. Грешка в приети две предложения на "Възраждане" за бюджета на касата усложниха приемане на актуализацията. Причината е, че е допусната грешка, свързана с приетите с помощта на ГЕРБ и ДПС 14 милиона лева за лечение на деца.

С измененията на ДОО минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. - увеличението е с 26,2%. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.

Председателят на парламента Мирослав Иванов постави въпрос дали да се върнат отново към бюджета на касата, въпреки че законът е "затворен" и се подготвя за изпращане в президентството. Все още няма решение как да се процедира, за да не става прецедент. 

По време на второто четене на актуализацията депутатите решиха също, че акцизът на цигарите няма да се увеличава. Министерството на финансите предлагаше от 1 юли да се вдигне акцизът на цигарите и тютюневите изделия.

В сряда дори се прие нулева ставка на ДДС за хляба. До това се стигна след глас погрешка от депутата от "Демократична България" Антоанета Цонева. С нейния вот народните представители подкрепиха предложението на Пламен Абровски и група народни представители от "Има такъв народ", което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и ДДС за брашното. Мярката ще важи за срок от 1 година - до 1 юли 2023 г.

Заседанието на Народното събрание премина на фона на заплахата от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че ако нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в мисиите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. Наложи се и свикване на председателски съвет. 

След приемането на актуализацията председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански благодари на народните представители и на вицепремиера Асен Василев, който присъстваше на заседанието. Макар и след разкола в коалицията и оттеглянето на ИТН от нея Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че благодарността е и към Каримански. 

Асен Василев благодари на екипа на Министерството на финансите и на всички депутати, че в трудната политическа обстановка са успели да свършат това, което е важно за българските граждани.

След благодарностите и от страна на бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ актуализацията на държавния бюджет окончателно беше приета. С последното гласуване народните представители приеха, че бюджетът влиза в сила от 1 юли с изключение на бюджета на НЗОК - от 10 юли, както и на намалението от 25 стотинки за гориво и намалената ставка за хляба - три дни след обнародването им в Държавен вестник. 

Сагата около актуализацията

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона - за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет - бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат приети за около две седмици.

Парите за пътища на МРРБ обаче скараха ИТН и "Продължаваме промяната" и министрите на Слави Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на "Има такъв народ" обяви, че те напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки в проекта за актуализация.

Големият бюджет се превърна в "жертва" на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Макар от ИТН да даваха заявки, че искат да се приеме "бюджет на парче", актуализацията беше приета и антикризисните мерки ще влязат в сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови