Акцизът за цигари и тютюневи изделия няма да се повишава

Йорданка Веселинова 29 юни 2022 в 14:27 1483 0

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

На второ четене депутатите се отказаха от увеличението на акциза на цигарите и тютюневите изделия

Акцизът на цигарите няма да се увеличава, решиха депутатите по време на второто четене на актуализацията на бюджета.

Министерството на финансите предлагаше от 1 юли да се увеличи акциза на цигарите и тютюневите изделия. За нагреваемите цигари акцизът трябваше да се повиша от 233 на 245 лева на килограм, което означава, че за всеки грам такива цигари поскъпването е с около стотинка без ДДС. При класическите цигари поскъпването на акциза следваше да е от 177 на 187 лева, което при неофициални изчисления на експерти може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия. При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката вече ще бъде 0,21 лева за милилитър. 

В понеделник, на извънредното заседание на бюджетната комисия, предложението по вносител скара депутатите заради датата, от която трябваше да се вдигне акциза. БСП поискаха да е 1 август, ДБ - 1 септември, ГЕРБ - 1 октомври, а ДПС - 1 януари 2023 г.

Финансовият министър в оставка напомни, че тъй като актуализацията се забави, то обнародването ще е след 1 юли и по този начин данъчни закони ще се променят със задна дата, което е противоконституционно. 

Днес депутатите приеха предложението на Йордан Цонев за отпадане на увеличението, а различните предложения за срокове не бяха гласувани. Така акцизът изобщо няма да се вдига.  По данни на МФ така народните представители отказаха 100 млн. лв. допълнителен приход към бюджета до края на годината (ако мярката беше влязла в сила от 1 юли). Освен това решението противоречи и на европейската директива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews