Минималната пенсия става 467 лв., а максималната - 2000 лв. (обновена)

Йорданка Веселинова 28 юни 2022 в 14:00 3536 0

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО

Народните представители увеличиха минималната и максималната пенсия. Промените станаха факт с актуализацията на бюджета на ДОО и ще влязат в сила от следващия месец.

Законопроектът за изменение и допълнение на закона за бюджета на ДОО след 4-часов дебат с 220 гласа "за" и 1 "против" - Хасан Адемов от ДПС.

С измененията на закона минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. - увеличението е с 26,2%. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто. 

Хасан Адемов от ДПС предложи 481,80 лв. минимална пенсия. Основният му аргумент срещу предложението на ПП и БСП е, че то предлага само 37 лв. повече спрямо сегашния размер на дохода от минимална пенсия и 60 лв. добавка (430 лв.).

"С 30% предлагате увеличение на минималната пенсия, правите същата грешка като ГЕРБ - изпреварващо нарастване на минималната пенсия, защото за другите предлагате 14%", коментира Искрен Арабаджиев.

В крайна сметка и групата на ДПС подкрепи предложението по вносител, а само лидерът на движението Мустафа Карадайъ гласува "против".

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. "Ковид добавки") и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г., се включват в размера на получаваната пенсия за трудова дейност, след прилагане на осъвременяването с 10 на сто. 

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. "Ковид добавки") се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто). Във връзка с увеличението на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, и добавките, които се определят в процент от нея, във финансовите параметри на законопроекта е предвидено съответното увеличение.

От 1 октомври предстои ново преизчисляване, с което над 700 000 души могат да получат по-висока пенсия. Таванът от тази дата ще се покачи до 3400 лева, колкото в момента е и максималният осигурителен праг.

След края на гласуването социалният министър в оставка Георги Гьоков заяви, че пенсиите ще се увеличат през юли, но е възможно сумата да не се отрази в пенсиите на 7 юли, когато обикновено те се получават. По думите му забавянето ще е малко.

Първоначално правителството на Кирил Петков прогнозираше, че актуализацията на бюджета ще е факт до 27 юни и така ще има време всички увеличения да се отразят в сумите още от 1 юли. Заради освобождаването на Никола Минчев като председател на НС и последвалия успешен вот на недоверие бюджетът остана на заден план, а с това се забави и влизането в сила на антикризисния пакет, обещан от кабинета още в средата на май.

Днес Хасан Адемов от ДПС призова управляващите и в частност социалния министър Георги Гьоков да не прехвърлят на Народното събрание вината за забавянето. Най-кратката възможна процедура е 21 дни, а вие внесохте законите на 8 юни, напомни Адемов. Георги Свиленски от БСП обаче отново прехвърли вината на новото мнозинство, защото не се съгласило да съкрати сроковете за предложения преди второ четене.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови