Охранители все пак ще разтоварят от задачи МВР, признаха от ГЕРБ

OFFNews 19 януари 2018 в 09:55 9247 3

Охранители все пак ще поемат задачи на полицията, признаха с половин уста от ГЕРБ

С новия Закон за частната охранителна дейност полицията ще бъде разтоварена от определени дейности, с които ще се занимават фирми, наети от кметовете. 

Това стана ясно от изказване на депутата от ГЕРБ Маноил Манев пред Нова тв. Той коментира приетия набързо закон, в който има няколко спорни текста. Един от тях е възможността кметовете да наемат частни охранителни фирми за цялата територия на населени места. В същото време охранителите ще имат права да задържат и да използват помощни средства, в което от левицата съзряха опит за изпълнение на обещанието "полицай във всяко село"

Маноил Манев коментира, че идеята на закона била да се охранява общинска инфраструктура като зали и паркове, от което може да бъде разтоварено МВР:

Не може във всеки парк постоянно да има полицаи. Полицаите имат и функции по разкриване на престъпления, по движение по пътищата – имат много задачи. От това може да ги освободим, ако кметът или общината прецени, че трябва охрана на тази инфраструктура.

Манев заяви, че законът е в отговор на обещанията на ГЕРБ като завишаването на образователния ценз на охранителите и премахването на звената за самоохрана - неща, които били свързани с действителността, като обирите на банкомати и боя на Околовръстното.

Поемайки ангажименти пред обществото, но и пред бранша, ние ги изпълнихме с този закон. Не става въпрос за това, че полицията е абдикирала и не може да се справи, категоричен е Манев.

"Със закона за частната охрана в селата на практика официално оправдаваме МВР да абдикира. Той по никакъв начин не гарантира на хората сигурността, живота и здравето", контрира депутатът от левицата Иван Иванов, на което Манев отговори, че не става въпрос за охрана на обществения ред, което е работа на полицията. Според него обаче, ако полицията смята, че има обекти, за които не може да се грижи, селските кметове могат да наемат частни фирми за охрана и това ще става за сметка на селските бюджети.

Според левицата законът е лобистки и в него почти са посочени и имената на фирмите, които трябва да бъдат наети. "Няма никакъв лобизъм, а поемане на отговорност от частните фирми. Ако те поемат някакъв обект - спирка, голям парк, те ще носят финансова отговорност за всички щети, които се нанесат на тези обекти", контрира Маноил Манев.

Той дори обвърза законовите промени с резултатите от бъдещи избори:

Хората по селата ще могат да отсъдят, дали каквото е направил кметът е правилно и ще си кажат думата на изборите след 4 години.

По същия начин и Иван Иванов обвърза темата с изборите:

На кметовете им се дава възможността да си определят фирми, да си определят спонсори за изборите и т.н. А с МВР няма обществена поръчка.

Иванов коментира, че проблемът не е само в позволяването на частни охранители да извършват дейности на частите на реда. По думите му "дяволът се крие в детайлите" и посочи, че тези промени ще изкривят пазара на труда. В същото време проблемът с битовата престъпност няма да бъде решен. Той обвини ГЕРБ и в сътресение на пазара на труда, тъй като немалка част от общините имат в момента свои охранителни звена, които извършват тази дейност. На това Манев каза, че тези хора ще останат на работа.

В разговорите се включи и кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов, който определи мерките закона като "абсолютно неадекватни".

"Няма никакъв смисъл това нещо, държавата абдикира. Институцията, която трябва да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се оттегля и дава право на частните фирми. За селата няма пари за това нещо", заключи кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

19.01 2018 в 11:58

А не можем ли направо да закрием тая милиция?

Някак си предпочитам няколко враждуващи банди вместо един престъпен синдикат.

23293

1

Стефан

19.01 2018 в 10:42

Как това взаимодейства с правото на самотбрана? С неизбежната? С необходимата?
В случай на неразбирателство между тези граждани, и мене - гражданина, кой закон ще действа? В случай че аз, с другари, закопчая тях, а не те нас? В случай на престрелка? Двете страни ще са бандити стреляли еди по друг, или едната ще е по-права?
И изобщо. Вътрешната министърка ли е от лудницата, началникът и ли, или депутатите?
Ако някой не е в темата - в момента у населението има нещо към 150 000 законни цеви. И никакви педерастки сборища на Орлов мост, не могат да променят това към тяхното добро.