Нинова: Не, не бих арестувала Путин

OFFNews 24 март 2023 в 09:30 6207 17

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Корнелия Нинова

"Не, не бих. Не бих." Така отговори Корнелия Нинова на въпроса дали, ако зависи от нея, би изпълнила заповедта на Международния наказателен съд в Хага и би арестувала президента на Руската федерация Владимир Путин.

"С какво ще помогне това? Как ще реши войната? Как ще спре смъртта и... и... хиляди жертви? Как ще възстанови икономиката на Европа? Просто да се прави нещо, ей така, просто за да се каже, че се прави. ... Не, не бих. Не бих - каза тя в интервю за Нова тв. - Не сме ние хората, които ще решаваме това (дали Путин трябва да отговаря за военни престъпления). Ние не даваме нито оценки, нито лепим етикети."

За лидера на БСП твърдението за отвлечени украински деца в Русия е "пропаганда".

Нинова заобиколи директния отговор на въпроса "Смятате ли Путин за агресор?" с думите: "Лични оценки на лидери на партии не даваме. Това е излишен разговор. Тази оценка ще я дава историята".

На въпроса "Кой трябва да спечели войната?" тя отвърна: "Разумът и дипломацията".

По темата за износ на оръжие за Украйна Нинова увери:

"Продължавам да твърдя, че нито един патрон не е изнесен за Украйна. Изнасяхме, изнасяме и сигурно ще изнасяме в бъдеще оръжие за 60 държави, които ни предоставят сертификат за краен потребител. Там пише, че го купуват за себе си, за своя употреба, за армията на Полша, за армията на Щатите, изнасяме в Алжир, в Индия и т.н. Когато ти дадат документ, че това е за тях, а не за реекспорт, ти изнасяш стоката, те си я плащат и това вече е тяхна собственост. Оттам нататък нямаш право нито по национално, нито по международно законодателство да изискваш (информация) какво се случва с тази стока.

Ние бяхме коректив в правителството на Петков. Ако не беше нашата твърда позиция, тогава държавата щеше да вземе онова решение, което сега взе Народното събрание - да се изнася оръжие.

Когато дойде външният министър Кулеба в Народното събрание и настояваше НС да вземе такова решение, казах: "Колеги, ако допуснете това, ние напускаме веднага правителството".

"Позицията на БСП за войната - посочи Нинова - е да се спрат военните действия от двете страни, да се водят преговори, да се установи мир. Нашата позиция е ясна и чиста отдавна. Така отговарям на призива на президента." Тя настоя, че БСП е за неутралитет.

Основния конкурент на БСП на изборите на 2 април - "Левицата!" Нинова определи като "създадена изкуствено, за да тегли от БСП" и като "копие", което "винаги е по-слабо от оригинала".

Нинова е уверена, че резултатът на Столетницата на изборите ще е по-висок от предишния.

"Вярвам, че резултатът ни ще бъде по-висок от предишния. От три седмици сме в цялата страна. Виждаме нашите членове и симпатизанти доста по-мобилизирани. Освен това вярвам, че и връщането на хартията ще помогне. Политиката, която водихме в кабинета – това бяха 20 милиарда лева, които стигнаха до деца, млади семейства, майки, работници, пенсионери. На всички тях помогнахме".

Спорещите за първото място - коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - тя определи като "едно и също".

"Между първия и втория няма разлика. Те са едно и също, ако погледнем на терена на политиката. Те гласуваха заедно за нови 8 F-16, те гласуваха заедно джендър идеологията, те гласуваха заедно премахването на паметници. Те са за пазарния фундаментализъм, тоест пазарът определя всичко и няма нужда държавата да се намесва. Ние сме точно обратното".

Нинова отклони и въпроса с кого би се коалирала БСП след изборите.

"Ние ще вземем окончателното си решение с кого и как да се коалираме след вътрешнопартийно допитване", каза тя.

Лидерът на БСП коментира и въпроса с цените и инфлацията в контекста на искането на партията за таван. По думите ѝ „българското служебно правителство не става“, защото не е наложило таван на цените на храните.

„Прогнозирам, че служебният кабинет ще стигне до таван на цените.

Как така само в България не работи, а: Гърция – таван на цените; Унгария удължава тавана на цените на основни храни до 30 април; Хърватия наложи таван на цените; Черна гора – 25 хранителни продукти, замразени цени; Франция – 200 продукта под 2 евро; 8 вериги в Словакия...; Северна Македония замрази цените на млякото и тестените изделия; таван на основни хранителни продукти в Сърбия; Испания и Португалия – да продължавам ли?

Прави ли ви впечатление, че това са същите вериги? Значи тези вериги могат да си сложат таван на цените във Франция, в Словакия и в Черна гора чрез разговори с правителствата, а в България не искат. Какъв е изводът? Че българското служебно правителство не става“, заключи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

17

Diogen

24.03 2023 в 18:07

Може на Корона да и щракнат белезници преди да са окошарили идола и Путлер.

345

16

Джендо Джедев

24.03 2023 в 16:19

Говорит Москва! :D

723

15

user4eto

24.03 2023 в 12:57

Първо, нямаш права да разсъждаваш в тази посока.
Не зависи от теб.
И второ, всички знаем, че дори и дудук би му направила, само да можеше.

А мнението на дърта комуняга като теб, на никой не му е потребно!

-1200

14

путин хуйло

24.03 2023 в 12:01

Докато сVининова беше истинска премиерка в сянка има ли поне едно безумие, поискано от нея, което да не е минало, защото ************ или ********* са се противопоставили? Наистина ли си въобразявате, че в следващия кабинет нещата ще бъдат различни? Нека тези, които смятат, че казното е лъжа и ще поставят минуси на поста, да дават конкретни примери за спрени бZп безумия по времето на правителството "********".

-1200

13

путин хуйло

24.03 2023 в 12:01

Все едно да кажеш, че не би арестувал криминален убиецне, защото не виждаш с какво това ще помогне на жертвата. сVининова май се готви да отмени наказателния кодекс.

-1495

12

zuIjin

24.03 2023 в 11:18

БСП се превърна в евтино копие на Израждане.

14469

11

случайно прочетох

24.03 2023 в 11:04

Много хлъзгава е таз кариеристка! Направо слуз...
В историята, освен за Путин и за нея няма да има една добра дума! Всъщност само едно добро е направила-ликвидира БСП, както са отбелязали и danvan, Krasimir T.Georgiev, ob1 ...

17439

10

мнение от IP

24.03 2023 в 10:58

Избирателите на БСП трябва съвсем да изключат главния си мозък, за да видят някакъв смисъл и логика в думите на Нинова. Участва в правителство, на едните от:
"Между първия и втория няма разлика. Те са едно и също... ние сме точно за обратното"..??
"За Украйна не е изнасяно оръжие, но за 60 държави- да. Иначе ние сме за мир." Шизофренично!!

3767

9

Име на профила

24.03 2023 в 10:57

Ся, че тя би продала майка си за пост е вярно...

Ама същото е аз да кажа: Не, не бих спал там с Клаудия Шифер или там Гал Гадот! Долна лъжа е, ама не е като да имам възможност, нали...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика