"Ние не предизвикваме напускания"

Юлиан Христов 03 ноември 2015 в 17:28 4922 8

Снимка БГНЕС

"Ние не предизвикваме напускания". Това е заключението на министъра на вътрешните работи след прокараните на тъмно промени в няколко закона, с които се орязва част от социалният пакет на заетите в сектор "Сигурност".

Заради промените синдикатите в МВР и Министертвото на отбраната заплашиха с протести. С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Премахва се привилегията полицаите и военните да получават до 20 заплати при напускане на системата. Правителството предлага бройт им да бъде до 10.

Промените бяха приети на извънредно заседание на правителството миналата седмица без дебат.

На извънреден брифинг в министерството на финансите днес министър Бъчварова и колегата ѝ Владислав Горанов изложиха мотивите на внесените промени. От изявлението и на двамата стана ясно, че тези промени са били подготвяни от два месеца, въпреки декларацията от страна на силовата министърка преди това, че социалните придобивки на полицаите няма да бъдат пипани. 

И Горанов, и Бъчварова обясниха, че се надяват въпросът да не бъде политизиран, но не успяха да дадат конкретен отговор умишлено ли промените са оставени за след изборите. 

Видимо спокойна, министър Бъчварова заяви, че промените са в интерес на служителите. По думите ѝ те ще загубят правото да получават до 20 заплати при напускане на системата, но за сметка на това ще имат шанс за кариерно развитие

"Трябва да сме наясно, че става въпрос за сигурността на държавата ни. Това е изключително голяма отговорност. До момента ресурсите, с които разполагаме при тази численост, не ни дават възможност да работим според съвременните изисквания и да работим максимално и пълноценно", заяви Бъчварова. Тя обясни, че изплащането на обезщетенията при напускане натоварва бюджета, "който е изключително голям и всяка година се дофинансира в края на годината".

Изчисленията на финансовото министерство показват, че от тази мярка МВР ще спестява по около 25 млн. лв. на година, които ще отидат за капиталови разходи и по-добри условия за работа на полицаите. Сега 95% от бюджета на МВР се харчат за издръжка на служителите.

Финансовото министерство е твърдо решено да запуши тези дупки, но от изявленията и на двамата министри стана ясно, че дискусията по тези въпроси тепърва ще започне, а и няма яснота кога ще започне истинската реформа в МВР.  

По думите на Бъчварова, ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО, ще се задълбочава дефицитът в системата. "Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите до степен, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които подават оставка", коментира Бъчварова. Тя призова колебаещите се служители да размислят и да не напускат и че макар и с по-малко обезщетения ще имат възможността да се развият кариерно и да работят при по-добри условия. 

Владислав Горанов обясни, че ако мотивацията на служителите са именно тези обезщетения, то те значи не са добре мотивирани. 

"Започнахме диалога с полицейските синдикати и ще го продължим интензивно", каза Горанов. Той обясни, че едно от предложенията на министерството е "консолидиране" на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което означава включването му, но еднократно, в основната заплата. Това на практика не означава намаление на заплатите, но ще ги замрази за неопределен период от време. 

Днес полицаи от СДВР и Областната дирекция на МВР в София излязоха на спонтанен протест пред сградата на Министерството на финансите. За да успокои обстановката, при тях дойде главният секретар на МВР Георги Костов, който ги успокои, че 99% от причините, за които са излезли на улицата, са отпаднали. Той обясни, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил да свалят блокадата на ул. "Раковски", защото протестът им бил незаконен. В резултат част от протестиращите полицаи тръгнаха на шествие към "Орлов мост". Другите продължиха блокадата на "Раковски".

За утре финансовият министър Владислав Горанов и вътрешната министърка Румяна Бъчварова са привикани преди заседанието на правителството за среща с премиера Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews