Има опасност 1/4 от служителите в сектор "Сигурност" да напуснат

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2015 в 09:32 4426 22

Има опасност 1/4 от служителите в сектор

Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност“, каквото България не помни. Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места.

Това каза за БНР председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов преди срещата с министъра на финансите.

Ще бъдем поставени пред риска някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си. Това не е преувеличение. Още от петък започна масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години.

В понеделник стана ясно, че директорите на правната дирекция и дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране. Източници от МВР допълниха, че десетки молби за пенсиониране са подадени във ведомството заради идеята за премахване на парите за прослужено време и заради намаляването на заплатите при напускане.

Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди:

Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата.

Попов заяви, че мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане:

Ние сме готови да седнем и да обсъждаме правото на държавните служители в сектор "Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати и да обсъдим формирането на заплатите да бъде формирана, обвързано със социално измерим критерии, например – средната заплата за страната. Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата, а какво точно ще правим – ще решим днес и утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 19:09

Един да напусне ще е празник за цялото общество.Цял живот на гърба на хората живееш и накрая да се махнеш от хранилката,едва ли има по невероятна история.

03.11 2015 в 12:53

Малко са, поне 1/2 трябва да напуснат! И без това за 2 пари работа не вършат.

03.11 2015 в 12:12

E, сега като намалят заплатите на куките, че като се почне един живот в тая страна, то ми ти образование, то ми ти култура, че и пенсиите ще се оправят. А пък данъка "вредни храни" ще помогне на всички да се радват на придобивките по-дълго.

03.11 2015 в 12:09

Докато държавните институции не бъдат изградени като ефективни структури без излишни разходи, както би направил всеки, който плаща от собствения си джоб, няма смисъл да спорим кой на кого колко пари трябва да даде или вземе.

03.11 2015 в 11:55

Малко е

03.11 2015 в 11:26

Ами да напускат! те са абсолютно безполезни!
И много скъпи за хазната!
Спешно трябва да се смени целият състав на МВР. Продажни търтеи са всичките! Наглеци! Щели да протестират!
Ние ,потърпевшите от вас, трябва да излезем на протест и това ще стане!

03.11 2015 в 11:25

В България има едно неразбиране по въпроса, че за да има СИГУРНОСТ, трябват ПАРИ, а за да има пари, трябва някой да ги СПЕЧЕЛИ.
Този някой, който генерира печалби и доходи, е БИЗНЕСЪТ.
От тук следва, че за да искат пари службаджиите(а и всички заети в администрацията), трябва първо да имат изграден морал, съзнание за процесите на създаване на продукт и доход.
Питайте редови служител на САЩ за кого работи - за данъкоплатците.
Питайте нашите - в България ние казваме на фирмите какво да правят.
С такова фашистко разбиране за парите, драги, не става.
Пари няма и службите са част от проблема.
По-добре да напускат, да се срива системата, за да има изобщо шанс за рестарт.
С нищонеправене всички си потъваме дружно.

03.11 2015 в 11:24

Точно от "ордите" ще дойде попълнението. Хем ще са по-старателни, хем по-непридирчиви.

03.11 2015 в 11:23

2/4 трябва да напуснат. Веднага. Ако са 3/4 - още по-добре. Каква е ползата от тях въобще ? Както и от прокурорите ?

03.11 2015 в 11:17

Цялата държава трябва да се съкрати с 1/4 не само полицаите!