Бюджетът на МВР скача със 100 млн. лв. догодина

Властта вдига разходите в сектор "Сигурност" с повече от 150 млн. лв.

Юлиан Христов 27 октомври 2015 в 09:50 8887 11

Бюджетът на МВР скача със 100 млн. лв.

Бюджетът на МВР ще скочи с 95.3 млн. и ще достигне рекордните 1.126 млрд. лв. Това показва проектът за бюджет за 2016 година, публикуван на страницата на Министерството на финансите. За миналата година на ведомството бяха гласувани 1.031 млрд. лв., а през годината, заради затруднения в изплащането на заплати и обезщетения, както и за текущи разходи, държавата отпусна неколкратно допълнителни средства

За сравнение в бюджета за 2014 г. планираните пари за МВР са бяха 999 556 млн. лв.

Традиционно най-голямото перо разходи в МВР ще бъде за заплати и за текущи разходи - 1.1 млрд. лв. За капиталови разходи са предвидени едва 15 млн. лв., което е увеличение с по-малко от 3 млн. лв. 

Скок има и във финансирането на повечето от службите в сектор "Сигурност". Така например Националната служба за охрана (НСО), освен нови правомощия, ще има и близо 2.6 млн. лв. повече в бюджета си. Увеличени са текущите разходи - от 31.6 млн. лв. скачат на 33.7 млн. лв. Разходите за персонал се увеличават от 27.4 млн. на 28.6 млн. лв. 

Националната разузнавателна служба (НРС), която вече ще функционира като Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), ще получи с около 300 хил. лв. отгоре. 

Бюджетът на Министерството на отбраната ще бъде 1.003 млрд. лв., което е повишение с почти 50 млн. лв. Въпреки това няма да бъдат компенсирани орязаните почти 70 млн. лв. през тази година, но все пак ще бъде спазено решението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента разходите за отбрана да не падат под 1.33%.

Според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 80 млн. лв. от средствата за отбрана догодина трябва да отидат за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника и агрегати. С тези средства трябва да бъде осигурен достатъчен брой летящи изтребители МиГ-29, които да са в състояние да охраняват въздушното пространство. 

Други 80 млн. лв. трябва да отидат купуването на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили и доставки на резервни части за ремонта на бойни кораби.  

За следващата година без промяна остава бюджетът на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Той ще бъде 3.8 млн. лв. Намалява единствено бюджетът на ДАНС - от 108 млн. лв. на 97 млн. лв. 

Като цяло увеличените разходи в сектора са с около 150 млн. лв. Разходите за 2016 г. за министерствата и службите, отговарящи за сигурността, трябва да достигнат 3.3 млрд. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!