Ненчев откри паметни плочи на загиналите български войници край Вуковар

Вероника Шербанова, Загреб 26 април 2016 в 22:20 3435 0

Министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на осветяването на плочи с имената на загиналите български войници на Сремския фронт през Втората световна война. Плочите са част от мемориалния български военен комплекс край град Вуковар, Хърватия.

Мемориалният комплекс е разрушен през Югославската война през 1991 г. и е възстановен през 1999 г. Сега към него бяха поставени паметни с тели с имената на загинали 1027 български воини. 

В тази костница са събрани костите на 1027 воини, загинали в заключителния етап на Втората световна война, сред които офицери, войници и много доброволци. Тук, във Вуковар, гордо можем да заявим, че страната ни е дала своя принос за разгрома на нацистката империя на злото. Благодарение на смелостта на нашите войници, офицери и доброволци, България запазва границите си от 1940 година, заяви министър Ненчев.

По полетата на Косово, Сърбия, Хърватия и Словения загинаха 10 000 български войници, а два пъти повече бяха ранени, допълни той. 

Преди 70 години научихме урок, който не бива да забравяме. Ако не помним героизма на онези, които загинаха, борейки се за свободата, урокът ще се стовари върху нас, каза хърватският зам.-министър на отбраната Зоран Пиличич.

На освещаването на мемориалните плочи присъстваха и 8 български ветерани, които са участвали в битките.

Особено съм развълнуван, че на мен се падна честта да отправя приветствие на това скъпо за мен тържество, тъй като на 22 декември 1944 г. бях 4-5 км оттук и взех участие в боевете. Пред очите ми загинаха 26 мои приятели, чиито имена вярвам са изписани тука. За мен е особено вълнуващо, че най-после с този паметник се отдава нашата помощ към тези, които оставиха костите си тука, докато защитаваха свободата, мира и демокрацията на България и Европа, посочи Тодор Анастасов – един от малкото оцелели в битката на Сремския фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!