Работещите във военните заводи да минават спецкурсове, предлага Ненчев (обновена)

Вероника Шербанова, Загреб 25 април 2016 в 14:55 1870 0

Работещите във военните заводи да минават спецкурсове, предлага Ненчев

Работещите в предприятията от военноотбранителната индустрия да преминават курс на обучение във висшите военни училища. Това предлага военният министър Николай Ненчев. Пред журналисти в Загреб той коментира инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък. 

"Получих информация за инцидента тази сутрин. По принцип дружеството е частно, така МО не е негов принципал. Инцидентът поставя въпроса за необходимостта от допълнително обучение и изисквания към служителите в тези предприятия. Отдавна настояваме те да преминават специален курс към някое от военните висши училища. Имаме готовност да помогнем за това", каза Ненчев.

Днес той се срещна с хърватския си колега Йосип Бульевич. Двамата са обсъдили редица проблеми на отбраната, сред които модернизирането на войските и бежанската криза, особено след затварянето на „Балканския маршрут“.

Констатирахме, че отношенията между двете страни не са на нивото, на което очаквахме, затова поканих министър Бульевич в най-скоро време да посети България, заяви след срещата Николай Ненчев.

Двамата са постигнали съгласие за обмен на информация на разузнавателните служби на България и Хърватия, обмяна на опит и сътрудничество за ограничаване на навлизането в двете страни на „хора с неясен произход и неясни цели“.

По време на посещението си в Загреб министър Ненчев се срещна още с председателя на Комисията за отбрана Игор Драгован, министъра на ветераните Томо Медвед и с представители на българската общност. 

В Загреб живеят около 130 българи, а според официалните данни в Хърватия живеят около 330 наши сънародници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови