Миков: Въпреки управляващите, ще има здравеопазване за бедните

OFFNews 08 март 2016 в 22:08 4367 6

Българите могат да са спокойни, че, въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните. 

Това написа лидерът на БСП Михаил Миков, след като Конституционният съд отхвърли разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет. 

"Преди минути научих, че Конституционният съд е отменил като противоконституционно разделянето на здравните пакети на "основни" и "допълнителни". Това беше една от най-антихуманните страни на поредицата десни мерки в здравеопазването, които претендираха да бъдат "реформа". Сега вече българите могат да са спокойни, че въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните", подчерта Миков.

"Преди около десетина дни пък Министерството на здравеопазването тихомълком отложи влизането в сила на две свои наредби, които силно критикувахме - тази, която предвиждаше болни да доплащат за лекарствата си, които трябва да осигури Здравната каса, и тази, която задължаваше болни да чакат до два месеца за лечение, независимо че са платили здравните си вноски. А после министерството внесе и проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. Тихо. И без обичайния ПР", допълни той.

"Така, против волята на аритметическото мнозинство в парламента, което преди месец отхвърли вота на недоверие към министър Петър Москов, в крайна сметка се оказа, че всички наши аргументи по този вот бяха приети и споделени - от Конституционния съд и от самото министерство", подчерта лидерът на БСП.

Сега остават открити няколко въпроса. Какво остана от т. нар. "реформа в здравеопазването", с която ни занимаваха повече от година и половина? Къде беше президентът Плевнелиев, когато искахме от него да наложи вето върху обявените за противоконституционни текстове? Как ще оправдае присъствието си в правителството министър, оцелял единствено по силата на аритметиката и в името на властта, а не заради политически, професионални и етичните аргументи? Защото ако проваленият министър Москов е министър и утре, то остава въпросът дали правителството въобще иска и може да подобри нещо в здравеопазването?, написа още Миков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки