Манолова: В Разград и София цената на водата ще е с 6 % по-висока

OFFNews 30 декември 2020 в 12:55 1460 0

КЕВР, заедно с други независими регулатори, които работят срещу интереса на хората, ще бъдат сменени и ревизирани след изборите, каза Манолова

С това увеличение цената на водата в София ще се увеличи с 6 %, а в Разград ще пият най-скъпата вода – 3,62 лв. Абсурдни са твърденията, че доходите в Разград са се увеличили с 20 %, а социалната поносимост – с 25 %.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук по време на закритото заседание на КЕВР, на което се решава увеличаване цената на водата в София и Разград.

Тя подчерта, че 6 % увеличение на цената на водата в София ще донесе на Софийска вода 16 млн. лв. повече, но качеството няма да се подобри.

Шефът на Софийска вода се похвали, че в София за последните пет години са направени инвестиции за 420 млн. лв., но качеството на ВиК-услугата не е по-добро, напротив – влошено е, допълни Манолова.

След няколко месеца ще има избори и КЕВР, заедно с други независими регулатори, които работят срещу интереса на хората, ще бъдат сменени и ревизирани. Крайно време е да ни управляват хора и да ни регулират регулатори, които защитават интересите на гражданите, а не на монополистите, икономически силните и на властта, каза още тя.

КЕВР да не пипа цената на водата и да защити хората! В условията на криза, когато хората треперят за здравето и работата си, увеличаване на цената на питейната вода е несправедливо! За ВиК-дружествата, за които се планира намаляване на цената на водата, КЕВР да я намали и да не се поддава на натиск, призова Манолова.

След последните решения на КЕВР най-скъпа вода ще пият в Разград, Хасково и Шумен. А в Любимец, част от община Хасково, водата е негодна за пиене, каза още председателят на „Изправи се.БГ".

Тя припомни, че „Изправи се.БГ" в писмено становище и в изказване пред КЕВР настоява да не се увеличава цената на водата, да се подобри ВиК-услугата, да се намалят течовете във водопреносната система и да се подобри качеството на питейната вода.

От 2017 г. до сега цената на водата за страната се е увеличила средно със 70 %. Същевременно течовете се увеличават. Водната реформа стига до това, че се увеличава цената на водата, качеството на услугата намалява и се назначават партийни калинки, подчерта Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови