Кунева: СИК-ове на плажа ли ще правят за избори през юли?

ОFFNews 12 юни 2014 в 09:37 4199 6

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Избори през лятото са заговор срещу гражданите. Секционни избирателни комисии по плажовете ли ще правят, попита лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред БНР в коментар на призива на Сергей Станишев за избори до края на юли.

Считаме, че Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да гледа задължително въпроса за гарантиране честността на изборния процес, добави Кунева.

Според нея първата законово възможна дата за избори е в дните след средата на август, но това би било заговор срещу избирателното право на българите, защото никой не прави избори през лятото. 

ДБГ настоява за промени в Изборния кодекс, преди да се пристъпи към предсрочни избори. Това означава
парламентът да продължи да работи още седмица-две, след което да се насрочи неговото разпускане, обясни Кунева, но в никакъв случай да не се допускат отново манипулациите от изминалия вот.

Според нея е нужно спешно да се изчистят „мъртвите души“ от изборните списъци чрез активна регистрация, да се организират общински преброителни центрове, които да спрат злоупотребите при преброяванията на бюлетините в СИК и да се въведе възможност за машинно гласуване. "Ние сме в подкрепа на референдума за промени в Изборния кодекс, които са възможни и без промяна в Конституцията, в т.ч. в него да се питат хората за задължителното гласуване", добави Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!