Костов: Успокойте се, имам 170 000 лева в КТБ, не милиони

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 09:04 28963 42

Иван Костов, 2012 г.

Снимка Любомир Бенковски - Бенджи/Булфото

Иван Костов

Аз имам 170 000 лева в КТБ, успокойте се, нямам милиони, аз съм последната ви грижа, заяви бившият премиер, финансов министър и лидер на ДСБ Иван Костов в отговор на въпрос по време на интервю за сутрешния блок на Нова тв.

"Не съм близък с Цветан Василев. Ако бях, щях да взема и аз от тия кредити, за които говорите, от тия безплатни кредити. Защо, ако съм близък, не съм станал и аз кредитен милионер", попита раздразнено бившият премиер, заяви, че тези въпроси са неуместни и призна, че го дразнят.

Бившият син лидер дори изтълкува въпросите на Ани Цолова и Виктор Николаев като опит да се омаловажи всичко важно, което той казва по темата "КТБ".

Финансистът бе категоричен, че правилната стъпка на българските власти след откриването на наказателна процедура от Европейската комисия срещу България е служебният финансов министър и БНБ да подготвят законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции така, че нарушаваната сега европейска директива относно схемите за гарантиране на депозити да бъде транспонирана правилно.

Вчера ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС.

Наказателната процедура е в контекста на кризата с Корпоративна търговска банка, чиито вложители нямат достъп до средствата си повече от 3 месеца. Банката бе поставена под специален надзор на 20 юни с решение на Управителния съвет на БНБ. Срокът за него бе удължаван два пъти. Той трябва да бъде вдигнат на 20 октомври.

Според българското законодателство изплащане на гарантираните депозити може да започне само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване.

Според директивата изплащането на парите започва след предприемането на следните три стъпки:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

"Финансовият министър на страната предвижда в актуализирания проект на бюджета за 2014 г. да се създаде буфер, чрез който да се овладее финансовата криза", напомни Костов и подчерта, че това е важно не само за спасяването на КТБ, но за спасяването на цялата банкова система от криза. "Има и други банки, не е  само КТБ", каза бившият премиер.

На въпрос защо с пари на данъкоплатците да се спасява банка, за която има подозрения, че е работила като пирамида, която е финансирала свързани фирми и огромни потоци пари са минавали през "кухи" фирми, без служители, Костов отговори: "Парите за спасяването й са много по-малко, отколкото биха платили хората, ако банката фалира".

Ако фалира, ще трябва да бъдат платени 3.74 милиарда лева на вложителите, а фирмите вложители ще имат загуба в размер на 2.6 милиарда лева. Тази загуба ще бъде генерирана от държавните предприятия в енергетиката, фирмите вложители, военно-промишленият комплекс, болници, общини. Ще бъдат загубени и 80 000 работни места, обясни Костов.

"Ако банката фалира, цената е огромна - много по-голяма, отколкото ако бъде спасена. Ако фалира така или иначе ще дадете повече пари, защото фондът е недостатъчен"

Той бе категоричен и за още нещо - че напълно оправданият от българския съд на две инстанции подуправител на БНБ Цветан Гунев трябва да се върне в БНБ, защото е "остро необходим", за да бъде променен режимът на специален надзор над КТБ и банката да може да изпълнява определени операции.

Според Костов би било "скандално", ако БНБ си позволи да удължи още срокът на специалния надзор над КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 18:58

Откъде този боклук има 170 000 лв?? Да не би толкова да плащат да си премиер ???

30.09 2014 в 22:23

Ей, аз не ти вярвам още от 1-вата година след като ви избрахме, бе, ти и там надета, валерийвци и секва гладна паплач, си от тези де опропастиха синята идея -.еа и полит-икономиста, .еа!!!

29.09 2014 в 16:15

Костов няма милиони в КТБ, а жена му? А фирмите свързани с тях? Как можеш да се водиш за финансов експерт и да си сложиш парите в банка като КТБ? Ако не си бил близък с Цветанов, то значи си пълен идиот да не знаеш как и с какви пари се поддържаше тази "банка" и доколко изобщо беше банка. И сега реве по всички медии да му спасим парите. Ако КТБ не беше фалирала щеше ли да раздели с нас високата си лихва по депозита или ние баламите с депозити в други банки (без да сме такива експерти като него) да му платим всичко с лихвите? Много вероятно е парите му да са с преференциален лихвен процент, т.е. незащитени по закон. Да го таковам и експерта.

27.09 2014 в 16:36

Дългогодишното източване и изнасяне на капитали от лихвите по депозитите на КТБ, в пъти по-големи от пазарните лихви съсипа тази банка. За делаверата питайте Луна и мазният манаф, който й го тъпче в отверстията и клоаките с пръсти, и без вазелин. 10-15% на 200-300 милиона не са като 2.3% на илядо лева.

27.09 2014 в 13:58

Гацо каза!
Не плюйте Костов за заверата “сриване на две банки - КТБ 13юни петък с банкова паника, после ПИБ 27юни ВТОРА банкова паника, спасена с 1.3 млрд държ помощ!”
Тъжна картина е България - само ТЕРМИНАЛ2 остава!
Всичко останало от бай Тошо е окрадено, приватизирано, съборено, унищожено, скапало се. Последното, останало от бай Тошо продаде Боко - Булгартабак, дялове ЕРП, опоска всички резерви на държавицата, отвсякъде граби, граби и пак граби.
Създаденото от едно поколение заводи, централи, мини, всичко е опоскано, разрушено, а поколението създало всичко това влачи жалко битие, от жалко, по-жалко! Мижави пенсийки, жални старини, по селата вилнеят ромски орди, всичко се краде.
Цяла протестърска Завера 2013-2014, “влизане-излизане Парламент”, всичко бе за да вземат властта, лигите им течаха за власт, за народа не се сетиха, готови са държавицата да съсипят за власт, то не бяха завери, то не бе БАНКОВА ПАНИКА, веднъж КТБ петък 13 юни, после следващия петък 27 юни бе ПИБ (спасена с 1.3 млрд държавна помощ! цялата държавна мафия – Главпрокурор, МВРПикчърс, ДАНС, БНБ е в атака, въртят схеми - държавата България искат да съсипят. За крадене не остана, ОСТАНАХА СПЕСТЯВАНИЯТА на хорицата тях искат да окрадат. Последните ресурси на държавицата България опоскват алчните хитряги, политикани, ГЕРБави, ДПС, АБВ, БСП, отвсякъде грабят, грабят, грабят, ненаситни са .. ... офшорки, чужди корпорации, всички вкупом са в атака... да грабят, да грабят....
РЕШЕНИЕ за младите - ТЕРМИНАЛ 2 остава!
Гацо каза!

26.09 2014 в 23:11

глупак си ти, както и всеки друг, който си мисли, че причината за срива е единствено атаката през държавата. Не! Причината е начинът на израстването на банката като крони-капиталистическа система от мафиотски обвързаности. Колкото и да тролиш в полза на едната от страните, виновни са и двете страни.

26.09 2014 в 23:07

e, e, е ... стана тя !
предлагам тези, които не са в състояние да удържат завистта и комплексите си - поне да преброят до 10, преди да пишат. ИК си е име, което ще остане в историята, а дали с добро или с лошо - това поколенията ще определят.
нека не се забравя, че освен всичко той първо е финансист, поне в ранния си период. това си е заделил човекът в тази банка, онова в другата. така се прави. а ако някой иска бивш министър в две правителства и министър председател в рамките на 10-тина години да се реди на опашки в социалното - нека ходи да гласува за столетниците на видинския палячо ...

26.09 2014 в 21:55

За “ЧесънЯ”, о о о о о, ти най-после се сеферяса, нещо просветна в кратунЯ, тъй ли...
Значи терминът е “намачка банката”, мдаааа .. аз пък ще река, че банката яко я съсипаха, а виж данъкоплатците яко ги обуха, да плащат за “мероприятийцето” БАНКОВА паника “КТБ” на 13юни, петък... ей, Убав ден и дата са избрали, нали...?!?
А бе “учена работа”, ЗАВЕРАТА а ла Протестъри 2013 изведнъж изби на връх петък, 13 юни в ювелирна акция на Главпрокурор и МВРПикчърс, докарала до истерясване хиляди българе...
Пък ти ЧесънЯ дефинираш ЗАВЕРАТА “КТБ” като “намачкване на банка”, ухааа
Само че заверата “КТБ” всъщност има друга дефиниция, а тя е ФИНАНСОВ КОЛАПС НА ДЪРЖАВАТА по схемата 1996-97 г. плюс банкова ваканция, а конкретно КТБ е само един епизод от ГИГАНТСКАТА ЗАВЕРА “идването на власт на БГСпасителите”
Интересно, все още няма пълно осветяване на Боко Банкянски по схемата, нещо се изсулва....
Та данъкоплатците да почват да рИват, всичко те ще платят!